Clos Vougeot
Złożony bukiet pełen jeżyn, przypraw i delikatnych nut dębowych. Olśniewająca elegancja na podniebieniu, połączona z finezyjnością i bogactwem smaków. Potencjał do leżakowania: minimum 10 lat. Polecane do mięs pieczonych lub w sosach, dzikiego ptactwa, średnio-wyrazistych serów.
Złożony bukiet pełen jeżyn, przypraw i delikatnych nut dębowych. Olśniewająca elegancja na podniebieniu, połączona z finezyjnością i bogactwem smaków. Potencjał do leżakowania: minimum 10 lat. Polecane do mięs pieczonych lub w sosach, dzikiego ptactwa, średnio-wyrazistych serów. Dojrzewanie: 12 do 14 miesięcy w dębie francuskim (45 - 60% nowych beczek).
W 1110 r. zakon Cystersów otrzymał ziemię we wsi Vougeot, którą bardzo szybko obsadzili winoroślą i utrzymywali aż do Rewolucji Francuskiej w 1789 r. Dziś prestiżowe „clos” o powierzchni 50 hektarów należy do około 80 właścicieli.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Clos Vougeot Grand Cru
- Szczep
- Pinot Noir
- Punktacja Vivino
- 4.4
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł