Clos Vougeot

1 690,00 zł
Brutto

 

 

Złożony bukiet pełen jeżyn, przypraw i delikatnych nut dębowych. Olśniewająca elegancja na podniebieniu, połączona z finezyjnością i bogactwem smaków. Potencjał do leżakowania: minimum 10 lat. Polecane do mięs pieczonych lub w sosach, dzikiego ptactwa, średnio-wyrazistych serów.

Ilość
Brak

Złożony bukiet pełen jeżyn, przypraw i delikatnych nut dębowych. Olśniewająca elegancja na podniebieniu, połączona z finezyjnością i bogactwem smaków. Potencjał do leżakowania: minimum 10 lat. Polecane do mięs pieczonych lub w sosach, dzikiego ptactwa, średnio-wyrazistych serów. Dojrzewanie: 12 do 14 miesięcy w dębie francuskim (45 - 60% nowych beczek).

W 1110 r. zakon Cystersów otrzymał ziemię we wsi Vougeot, którą bardzo szybko obsadzili winoroślą i utrzymywali aż do Rewolucji Francuskiej w 1789 r. Dziś prestiżowe „clos” o powierzchni 50 hektarów należy do około 80 właścicieli.

H01-010600

Opis

Kolor
czerwone
Smak
Wytrawne
Kraj
Francja
Producent
Bouchard Pere & Fils
Region
Bourgogne
Apelacja
AOC Clos Vougeot Grand Cru
Szczep
Pinot Noir
Punktacja Vivino
4.4
Tytoń, kawa, czekolada
4
Suszone owoce
4
Dojrzałe owoce
5
Konfitury, wanilia
2
Masło, orzechy
2
Tropikalne owoce
1
Warzywa, zielone owoce
3
Cytrusy, kwaśne owoce
3
Minerały
2
Ściółka leśna, fiołki
3
Piżmo, skóra
2
Dąb, dym, garbniki
4
Przedział cenowy
powyżej 500zł

Podobne wina

To top