Corton Charlemagne
Intensywne bukiety owoców i tostów połączone z wyrazistymi nutami mineralnymi, charakterystycznymi dla tamtejszych gleb wapienno-gliniastych. Bogate i skoncentrowane wino o silnej osobowości, z 10-letnim potencjałem do starzenia. Polecane do ryb i skorupiaków w kremowych sosach oraz foie gras.
Intensywne bukiety owoców i tostów połączone z wyrazistymi nutami mineralnymi, charakterystycznymi dla tamtejszych gleb wapienno-gliniastych. Bogate i skoncentrowane wino o silnej osobowości, z 10-letnim potencjałem do starzenia. Polecane do ryb i skorupiaków w kremowych sosach oraz foie gras. Dojrzewanie: 12 do 13 miesięcy w dębie francuskim (do 15% nowych beczek).
O tej apelacji opowiada się ciekawą historię. Otóż Karol Wielki bardzo lubił wino z Le Corton, które wówczas było czerwone. Pod koniec życia cesarza winnice zostały obsadzone Chardonnay, dzięki czemu zaczęto produkować białe wino, aby uniknąć poplamienia jego białej brody. W 1909 roku Bouchard Pere & Fils nabył 60% prestiżowej winnicy w Le Corton, która ma tę rzadką cechę, że jest obsadzona albo Pinot Noir, albo Chardonnay. Dziś Bouchard Pere & Fils jest trzecim najważniejszym właścicielem w Corton-Charlemagne z 3,65 hektarami winnic.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Corton - Charlemagne Grand Cru
- Szczep
- Chardonnay
- Punktacja Vivino
- 4.4
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 5
- Tropikalne owoce
- 4
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 4
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł