Puligny - Montrachet "Les Chalumaux"
Pyszne kwiatowe i owocowe aromaty z przyjemną nutą dębu w nosie. Atrakcyjne połączenie siły i elegancji. To wino oferuje również cudowną gładkość. Dobry potencjał starzenia. Polecane do ryb i owoców morza w sosach.
Pyszne kwiatowe i owocowe aromaty z przyjemną nutą dębu w nosie. Atrakcyjne połączenie siły i elegancji. To wino oferuje również cudowną gładkość. Dobry potencjał starzenia. Polecane do ryb i owoców morza w sosach. Dojrzewanie: 8 do 10 miesięcy w dębie francuskim (10% nowych beczek) a następnie 2-3 miesiące w kadziach stalowych.
Położona między swoimi dwoma sąsiadami, Meursault i Chassagne, mała wioska Puligny-Montrachet z podłożem idealnie nadającym się do Chardonnay, jest prawdziwym centrum produkcji białych win w Côte-d'Or. Ta wioska, w której produkowane są najznamienitsze wina, takie jak Montrachet czy Chevalier-Montrachet, dała nazwę wspaniałemu białemu winu, słynącemu z wyjątkowej aksamitności i dużej trwałości aromatów.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Puligny - Montrachet Premier Cru
- Szczep
- Chardonnay
- Punktacja Vivino
- 4.4
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 5
- Tropikalne owoce
- 4
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł