Meursault Les Clous
Intensywny bukiet owoców i kwiatów połączony z delikatną nutą mineralną. Wino bogate i subtelne o dobrej chrupkości, dzięki czemu jest bardzo wyważone. Dobry potencjał starzenia. Polecane do ryb w kremowych sosach, skorupiaków i owoców morza.
Intensywny bukiet owoców i kwiatów połączony z delikatną nutą mineralną. Wino bogate i subtelne o dobrej chrupkości, dzięki czemu jest bardzo wyważone. Dobry potencjał starzenia. Polecane do ryb w kremowych sosach, skorupiaków i owoców morza.
Szczep: 100% Chardonnay
Dojrzewanie: 8 do 10 miesięcy w dębie francuskim (10% nowych beczek) i do 3 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej.
Niektóre winnice wokół miejscowości Meursault sklasyfikowane, jako apelacja wiejska (village appellation), znajdują się na glebach marglowych, identycznych jak Corton-Charlemagne Grand Cru (różni się jedynie topografia i wysokość). Te wysokiej jakości winnice zasługują na osobną winifikację. Tak jest w przypadku terroir „Les Clous”, którego nazwa najwyraźniej pochodzi od zniekształcenia słowa „Clos”. Bouchard Père et Fils posiada tutaj 8,64 ha, czyli prawie połowę całkowitej powierzchni.
Opis
- Kolor
- białe
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- A.C. Mersault
- Szczep
- Chardonnay
- Dojrzewanie wina
- 8-13 miesięcy
- Smak
- Wytrawne
- alkohol
- 13%
Powiązane produkty
- Brak powiązanych produktów