Caldora Pinot Grigio - Terre degli Osci
Ma barwę słomkowo-żółtą pełną złotych refleksów. Jest pełne owocowych i ziołowych aromatów z nutą, wanilii i gałki muszkatołowej. W smaku owocowe z dominującymi brzoskwiniami, grejpfrutem, cytryną. Średnio zbudowane, okrągłe z dobrą równowagą. Wykończenie jest długie, czyste i delikatne. Najlepiej smakuje do dań z białego mięsa i sera. Doskonałe do zupy rybnej i pieczonej ryby.
Ma barwę słomkowo-żółtą pełną złotych refleksów. Jest pełne owocowych i ziołowych aromatów z nutą, wanilii i gałki muszkatołowej. W smaku owocowe z dominującymi brzoskwiniami, grejpfrutem, cytryną. Średnio zbudowane, okrągłe z dobrą równowagą. Wykończenie jest długie, czyste i delikatne. Najlepiej smakuje do dań z białego mięsa i sera. Doskonałe do zupy rybnej i pieczonej ryby.
Pinot Grigio biały szczep winny z gatunku Vitis vinifera pochodzący z Francji zwany tam Pinot gris. Narodziała się poprzeć mutację szczepu Pinot Noir. We Włoszech gdzie przyjęła się nazwa Pinot Grigio – rodzi białe, wytrawne wina z dobrze ułożoną kwasowością o delikatnym i przyjemnym smaku.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Caldora Vini - Farnese Group
- Region
- Abruzzo
- Apelacja
- I.G.T. Terre degli Osci
- Szczep
- Pinot Grigio
- Dojrzewanie wina
- 3-5 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.5
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 0
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12%