Castell D'Or Cava Brut rosado
Cava ma atrakcyjny wiśniowo-różowy kolor i żywe fioletowe refleksy. W nosie dojrzałe, czerwone owoce. W ustach mocno wyczuwalna truskawka i poziomka. Świetne jako aperitive, ale i jako dodatek do wielu dań, sprawdzi się w połączeniu z rybami, owocami morza, ale i delikatnymi mięsami. Podawać w temperaturze 6 – 8 ºC.
Cava ma atrakcyjny wiśniowo-różowy kolor i żywe fioletowe refleksy. W nosie dojrzałe, czerwone owoce. W ustach mocno wyczuwalna truskawka i poziomka. Świetne jako aperitive, ale i jako dodatek do wielu dań, sprawdzi się w połączeniu z rybami, owocami morza, ale i delikatnymi mięsami. Podawać w temperaturze 6 – 8 ºC.
Cava – wino musujące produkowane metodą „szampańską” lub „tradycyjną” w regionie Penedes, położonym w północnej części Hiszpanii. Jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO (denominación de origen) - kontrolowanego miejsca pochodzenia. Nazwa „Cava” pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Coraz modniejsza od wielu lat różowa odmiana produkowana jest bądź z Pinot Noir, bądź z regionalnej odmiany czerwonych winorośli – Trepat.
Opis
- Kolor
- różowe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Cossetania - Castell D'Or
- Region
- Katalonia
- Apelacja
- DO Cava
- Szczep
- Trepat
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 1
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 11,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł