Pinot Grigio delle Venezie Biologico
Wino charakteryzuje świeża owocowość. W zapachu obecne są aromaty owoców cytrusowych, z wyczuwalnymi nutami owoców tropikalnych i ziół. Wino jest bardzo dobrze zbalansowane, ze świeżą kwasowością. Polecane do białego mięsa i ryb słodkowodnych.
Wino charakteryzuje świeża owocowość. W zapachu obecne są aromaty owoców cytrusowych, z wyczuwalnymi nutami owoców tropikalnych i ziół. Wino jest bardzo dobrze zbalansowane, ze świeżą kwasowością. Polecane do białego mięsa i ryb słodkowodnych.
Pinot Grigio to biały szczep winny z gatunku Vitis vinifera. Pochodzi z Francji i jest tam znany pod nazwą Pinot gris. Narodził się poprzez mutację szczepu Pinot Noir. We Włoszech gdzie przyjęła się nazwa Pinot Grigio – rodzi białe, wytrawne wina z dobrze ułożoną kwasowością o delikatnym i przyjemnym smaku.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Campagnola
- Region
- Veneto
- Apelacja
- I.G.T. Veneto
- Szczep
- Pinot Grigio
- Punktacja Vivino
- 3.7
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 0
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 1
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 4
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12,5%