Crin Roja Tempranillo
Wino to powstaje przede wszystkim z odmiany Tempranillo, najbardziej emblematycznego grona w Hiszpanii, zwłaszcza w regionie La Rioja. Wiśniowo-czerwony kolor, intensywny aromat czerwonych jagód i lukrecji. W ustach gęste i przyjemne, z mocnymi nutami owocowo-kwiatowymi. Nazwa jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa temprano = „wczesny". Grona są dość małe i dojrzewają najszybciej spośród czerwonych odmian w Hiszpanii. Idealne do różnego rodzaju wędlin, szynki i dziczyzny.
Wino to powstaje przede wszystkim z odmiany Tempranillo, najbardziej emblematycznego grona w Hiszpanii, zwłaszcza w regionie La Rioja. Wiśniowo-czerwony kolor, intensywny aromat czerwonych jagód i lukrecji. W ustach gęste i przyjemne, z mocnymi nutami owocowo-kwiatowymi. Nazwa jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa temprano = „wczesny". Grona są dość małe i dojrzewają najszybciej spośród czerwonych odmian w Hiszpanii. Idealne do różnego rodzaju wędlin, szynki i dziczyzny.
Tempranillo to najsłynniejsza odmiana wina w Hiszpanii. Uprawiana jest w każdym regionie i prawie za każdym razem zostaje inaczej nazywana. Na przykład w Ribera del Duero znana jako Tinta del Pais, w Valdepenas jako Cencibel, a w Katalonii Ull de Liebre. Wczesne pączkowanie tej odmiany sprawia, że jest bardzo trudna w uprawie, ze względu na dużą wrażliwość na przymrozki oraz cienką skórkę, która łatwo poddaje się pleśni. Mimo tego jest bardzo ceniona na całym świecie ze względu na jakość uzyskiwanego z niej wina.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Crin Roja
- Region
- Kastylia
- Apelacja
- VdR Castilla
- Szczep
- Tempranillo
- Punktacja Vivino
- 3.3
- Tytoń, kawa, czekolada
- 1
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 2
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 50-70zł