Vin Santo del Chianti "Il Nostro" 37,5 cl
Mała butelka. Tradycyjne słodkie wino z regionu Chianti. Kusi aromatami owoców cytrusowych, brzoskwini, gruszki, jabłka, suszonych fig, moreli i daktyli. Powstało w wyniku szczególnej mieszanki szczepów Malvasia Bianca, Trebbiano Toscano i San Colombano. Całość uzupełniają akcenty miodu, wędzonych przypraw i tostów. W ustach pełne, wyjątkowo dobrze zrównoważona słodycz i kwasowość.
Idealny kompan suszonych owoców, niebieskich serów pleśniowych oraz tradycyjnych migdałowych ciasteczek cantucci.
Tradycyjne słodkie wino z regionu Chianti. Kusi aromatami owoców cytrusowych, brzoskwini, gruszki, jabłka, suszonych fig, moreli i daktyli. Powstało w wyniku szczególnej mieszanki szczepów Malvasia Bianca, Trebbiano Toscano i San Colombano. Całość uzupełniają akcenty miodu, wędzonych przypraw i tostów. W ustach pełne, wyjątkowo dobrze zrównoważona słodycz i kwasowość.
Idealny kompan suszonych owoców, niebieskich serów pleśniowych oraz tradycyjnych migdałowych ciasteczek cantucci.
Winogrona po dwumiesięcznym suszeniu są fermentowane, następnie przez 36 miesięcy dojrzewają w małych dębowych beczkach.
Vin Santo del Chianti jest oleiste i gęste, o bursztynowo brunatnej barwie. Urzeka wyjątkową równowagą i złożonością.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Słodkie
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Rossetti - Farnese Group
- Region
- Toscana / Vin Santo del Chianti
- Apelacja
- D.O.C.
- Szczep
- Malvasia Bianca, Trebbiano Toscano, San Colombano
- Dojrzewanie wina
- 36 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 5
- Masło, orzechy
- 5
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 1
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 1
- alkohol
- 16%