Altado Monastrell
Altado Monastrell to wino zakorzenione w dziedzictwie starożytnych winnic regionu Los Pandos. Wino urzeka intensywnym, wiśniowym kolorem i czystością. W nosie dominują dojrzałe owoce z delikatnym akcentem konfitury, subtelnie podkreślone nutami dymu, prażenia i delikatnie przypieczonego dębu. W ustach pełne życia, świeże i harmonijne – świetnie zbudowane, z eleganckimi taninami i wyraźną, ale zrównoważoną kwasowością.
Doskonale pasuje do dań o intensywnym smaku: mięsnych gulaszy, makaronów z grzybami, suszonych wędlin, hiszpańskiej szynki jamón serrano oraz twardych, dojrzewających serów. Altado Monastrell to propozycja dla osób ceniących wina z charakterem i świeżością, które jednocześnie zachowują elegancję i finezję.
Altado Monastrell to wino zakorzenione w dziedzictwie starożytnych winnic regionu Los Pandos – miejsca, gdzie czyste niebo i znaczne różnice temperatur między dniem a nocą tworzą wyjątkowy mikroklimat. To właśnie tutaj powstaje Monastrell o nieprzeciętnej świeżości, aromatyczności i zbalansowanej kwasowości. Wino powstało w 100% z ręcznie selekcjonowanych gron Monastrell. Po tradycyjnej fermentacji w poziomych rotacyjnych zbiornikach oraz krótkiej, 8-dniowej maceracji, dojrzewa przez minimum 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (15% nowych), nabierając głębi i elegancji. Proces kończy się lekkim oczyszczeniem i filtracją, która pozwala zachować pełnię smaku i aromatu.
Altado urzeka intensywnym, wiśniowym kolorem i czystością. W nosie dominują dojrzałe owoce z delikatnym akcentem konfitury, subtelnie podkreślone nutami dymu, prażenia i delikatnie przypieczonego dębu. W ustach pełne życia, świeże i harmonijne – świetnie zbudowane, z eleganckimi taninami i wyraźną, ale zrównoważoną kwasowością. Doskonale pasuje do dań o intensywnym smaku: mięsnych gulaszy, makaronów z grzybami, suszonych wędlin, hiszpańskiej szynki jamón serrano oraz twardych, dojrzewających serów. Altado Monastrell to propozycja dla osób ceniących wina z charakterem i świeżością, które jednocześnie zachowują elegancję i finezję.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Finca Fella - Fantini
- Region
- Kastylia
- Apelacja
- DO Almansa
- Szczep
- Monastrell
- Dojrzewanie wina
- 6 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 15,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł
- Pojemność
- 750 ml