Masso Antico Fiano Appassito
Ze swoim słomkowo żółtym kolorem i eleganckim aromatem owoców, migdałów, cytrusów i nut tropikalnych - Masso Antico Fiano Appassito stanowi kolejną perłę z Apulii.
Idealnie pasuje do surowych lub gotowanych skorupiaków, sushi, lekkich sosów czy świeżych serów.
Temperatura serwowania: 10 ° - 12 °C.
Ze swoim słomkowo żółtym kolorem i eleganckim aromatem owoców, migdałów, cytrusów i nut tropikalnych - Masso Antico Fiano Appassito stanowi kolejną perłę z Apulii.
Idealnie pasuje do surowych lub gotowanych skorupiaków, sushi, lekkich sosów czy świeżych serów.
Temperatura serwowania: 10 ° - 12 °C.
W ustach jest świeże i harmonijne, z długim i przyjemnym finiszem.
Winogrona są zbierane ręcznie i umieszczane w małych skrzyniach. Po dostarczeniu do piwnicy część winogron poddawana jest procesowi suszenia w kontrolowanej temperaturze w celu wzmocnienia smaków i zwiększenia naturalnego poziomu cukru.
Winifikacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Część wina poddawana jest starzeniu trwającemu 3 miesiące w dębowych beczkach, a następnie miesza się ją z pozostałą częścią, nadając produktowi końcową strukturę.
Nagrody
Masso Antico Fiano del Salento da Uve Leggermente Appassite IGT 2018:
IWCS 2019 - Brąz
LUCA MARONI - 97 punktów
Masso Antico Fiano del Salento da Uve Leggermente Appassite IGT 2017:
IWCS 2018 – „Wybitne” Srebro
LUCA MARONI - 97 punktów
CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2018 - Złoto
BERLINER WEIN TROPHY 2018 - Złoto
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Półwytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Masso Antico - Schenk Holding
- Region
- Apulia
- Apelacja
- I.G.T. Salento
- Szczep
- Fiano
- Dojrzewanie wina
- 3 miesiące
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 4
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł