Ammura Nerello Mascalese
Ammura Etna Rosso to wyjątkowe wino powstałe w całości ze szczepu Nerello Mascalese, pochodzącego z winnic położonych na północno-wschodnich stokach Etny.
Eleganckie, mineralne czerwone wino z jasnorubinową barwą i granatowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne dojrzałe owoce leśne, wiśnia i granat, uzupełnione nutami czarnego pieprzu, tytoniu i delikatnym akcentem wulkanicznego dymu. W ustach świeże, harmonijne, z jedwabistymi taninami i długim, mineralnym finiszem.
Wino idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami – zarówno białymi, jak i czerwonymi, a także z sycącymi daniami kuchni włoskiej, jak makaron alla Norma czy risotto z grzybami. Świetnie sprawdzi się również z dojrzewającymi serami oraz tradycyjnymi potrawami sycylijskimi, jak caponata czy kiełbasa z dzikim koprem włoskim.
Ammura Etna Rosso to wyjątkowe wino powstałe w całości ze szczepu Nerello Mascalese, pochodzącego z winnic położonych na północno-wschodnich stokach Etny, na wysokości 650 m n.p.m., w gminie Linguaglossa. Krzewy winorośli, mające średnio 20 lat, rosną na żyznych, mineralnych glebach wulkanicznych, co nadaje winu wyraźnie zarysowaną strukturę oraz charakterystyczną głębię smaku. Wino dojrzewało przez 6 miesięcy w stali oraz kolejne 12 miesięcy w dużych beczkach z dębu o pojemności 20 hl.
W kieliszku prezentuje się jasnorubinową barwą z granatowymi refleksami. Bukiet jest złożony i elegancki – dominują aromaty dojrzałych owoców leśnych, wiśni i granatu, uzupełnione nutami czarnego pieprzu, słodkiego tytoniu oraz subtelnym akcentem dymu wulkanicznego. Na podniebieniu wino jest harmonijne i wyważone, z jedwabistymi taninami, świeżą kwasowością i długim, mineralnym finiszem.
Ammura Etna Rosso idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami – zarówno białymi, jak i czerwonymi – pieczeniami z wieprzowiny i jagnięciny, a także z sycącymi daniami kuchni włoskiej, jak makaron alla Norma czy risotto z grzybami. Świetnie sprawdzi się również z dojrzewającymi serami oraz tradycyjnymi potrawami sycylijskimi, jak caponata czy kiełbasa z dzikim koprem włoskim.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Tommasi Viticoltori - Tommasi Family
- Region
- Sycylia
- Apelacja
- DOC Etna
- Szczep
- Nerello Mascalese
- Dojrzewanie wina
- 18 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.3
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 12,5%
- Przedział cenowy
- 200-300zł
- Pojemność
- 750 ml