Chiantari Chardonnay
Słomkowożółty, jasny kolor z miedzianymi refleksami. Intensywny aromat z nutami mineralnymi, egzotycznymi owocami i dzikimi kwiatami. Na podniebieniu niezwykle żywe, zrównoważone, o dobrej kwasowości na końcówce. Idealne wino do przystawek rybnych czy risotto. Świeże, przyjemne i smaczne. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.
Słomkowożółty, jasny kolor z miedzianymi refleksami. Intensywny aromat z nutami mineralnymi, egzotycznymi owocami i dzikimi kwiatami. Na podniebieniu niezwykle żywe, zrównoważone, o dobrej kwasowości na końcówce. Idealne wino do przystawek rybnych czy risotto. Świeże, przyjemne i smaczne. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.
Najzdrowsze winogrona Chardonnay są tłoczone w bardzo delikatny sposób. Moszcz jest fermentowany w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej, dzięki czemu można ściśle kontrolować temperaturę, uzyskując wyjątkowo aromatyczne i świeże wino. Starzenie odbywa się w stali nierdzewnej, a okres butelkowania przypada na styczeń, aby zachować świeżość i aromat.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti Zabu - Farnese Group
- Region
- Sycylia
- Apelacja
- I.G.P. Sicilia
- Szczep
- Chardonnay
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 4
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12,5%
- Przedział cenowy
- 100-150zł