L'Esparrou Grande Reserve Cabernet Sauvignon
SPRAWDŹ JAKIE WINO LUBISZ!
SKORZYSTAJ Z KALKULATORA VINOCOMPAS!
W winie odnajdujemy mocne aromaty czarnej porzeczki oraz jeżyn i delikatna struktura tanin w połączeniu z odrobiną wanilii wyśmienicie komponują się z pieczonymi mięsami, grillowaną jagnięciną i dojrzewającymi serami.
(Najniższa cena w ostatnich 30 dniach to: 59zł)
W winie odnajdujemy mocne aromaty czarnej porzeczki oraz jeżyn. Delikatna struktura tanin w połączeniu z odrobiną wanilii wyśmienicie komponują się z pieczonymi mięsami, grillowaną jagnięciną i dojrzewającymi serami.
Langwedocja-Roussillon to jeden z najstarszych regionów winiarskich we Francji położony w południowej części kraju nad Morzem Śródziemnym, ciągnący się od Montpellier aż po granicę hiszpańską. Jest to największy winiarski rejon we Francji, w granicach którego znajduje się 40% powierzchni upraw wszystkich francuskich winnic – łącznie 340 000 ha upraw. Do głównych odmian czerwonych winorośli w tym regionie należą: Syrah, Grenache, Mouvedre, Carignan, Cinsault. Od wielu lat uprawiane są także międzynarodowe odmiany takie, jak: Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wino pochodzi z bajkowej posiadłości Chateau l’Esparou, należącej do rodziny Bonfils, położonej nad Morzem Śródziemnym, niedaleko granicy z Hiszpanią, w której winorośle uprawiane były już ponad 800 lat temu.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Vignobles Bonfils
- Region
- Languedoc-Rousillon
- Apelacja
- Pays d'Oc
- Szczep
- Cabernet Sauvignon
- Punktacja Vivino
- 3.7
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 50-70zł