Chateau Laroze Labatisse
SPRAWDŹ JAKIE WINO LUBISZ!
SKORZYSTAJ Z KALKULATORA VINOCOMPAS!
Winnica położona jest w sercu “jakościowego terroir”, zaledwie 3 km na zachód od sławnego Pauillac. Zarówno wyjątkowy oceaniczny klimat, jak i piaszczysto-żwirowe gleby, stanowią o jakości produkowanych tam win.
Wino ma piękny, głęboki, rubinowy kolor, który łączy się z fioletowymi akcentami na krawędzi kieliszka. Przeważają aromaty ciemnych owoców i tostów. Pozostawia długi, wyrazisty, przyjemny smak, pełen dobrze zbudowanych tanin, dzięki którym wino wykazuje potencjał do leżakowania przez kolejne 10 lat.
Posiadłość ta, położona jest 3 km na zachód od Pauillac w centralnej części regionu znanego jako wysokiej jakości terroir. Winnice w posiadłości Haut-Médoc mają piaszczystą, żwirową glebę, co nadaje winu więcej finezji. Ze względu na bliskie położenie winnicy przy ujściu Żyrondy, może ona korzystać z klimatu oceanicznego, zarówno gorącego, jak i wilgotnego, z bardzo dużą ilością dni słonecznych w ciągu roku.
Przygoda rozpoczęła się w 1983 r., kiedy Gérard Bougès osiedlił się na rodzinnych ziemiach Fournas, w mieście Saint Sauveur. Z pasją i determinacją kupował nowe parcele i obsadzał je winnymi krzewami. W 1988 r. wyprodukował swój pierwszy rocznik, który od razu stał się zapowiedzią obiecującej przyszłości. Przez lata Gérard nabywał inne plantacje, a w 1999 r. zbudował również nowoczesną i funkcjonalną piwnicę, tym samym zwiększając swoje zdolności do produkcji większej ilości wina wysokiej jakości.
Ręczny zbiór i sortowanie w winnicy są jednymi z elementów zapewniających wysoką jakość win z tego małego Chateau. Fermentacja alkoholowa zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 3 do 5 tygodni. Po niej przeprowadzana jest fermentacja jabłkowo-mlekowa w beczkach dębowych. Leżakowanie przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z których 25% jest nowych. Produkcja roczna na poziomie 30 000 butelek.
To wino to piękny wyraz terroir i czysta satysfakcja degustacji!
Wino ma piękny, głęboki, rubinowy kolor, który łączy się z fioletowymi akcentami na krawędzi kieliszka. Przeważają aromaty ciemnych owoców i tostów. Pozostawia długi, wyrazisty, przyjemny smak, pełen dobrze zbudowanych tanin, dzięki którym wino wykazuje potencjał do leżakowania przez kolejne 10 lat.
Kompozycję tego wina stanowią grona w 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot zbierane ręcznie z około 30-letnich krzewów.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Borderac Crus & Vins
- Region
- Bordeaux
- Apelacja
- Haut-Medoc
- Szczep
- Cabernet sauvignon 60%, Merlot 30%, Cabernet franc 5%, Petit verdot 5%
- Dojrzewanie wina
- 12-14 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.9
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 70-100zł