Tenuta Val di Sole Primitivo
W nosie dominują aromaty czerwonych owoców w konfiturze. Na podniebieniu wino prezentuje się pełne, aksamitne, z subtelnym, owocowo-słodkawym zakończeniem. Idealne w towarzystwie pieczonych lub duszonych mięs, dziczyzny oraz wyrazistych, dojrzewających serów.
Do produkcji tego wina wykorzystano dojrzałe grona Primitivo, zbierane ręcznie pod koniec lata – od sierpnia do początku września – z wybranych winnic położonych w południowej części Apulii. Fermentacja przebiegała przez około 10 dni w kontrolowanej temperaturze 26°C, z udziałem skórek. Następnie około 30% wina trafiło na rok do beczek z amerykańskiego dębu, natomiast pozostała część dojrzewała w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
W nosie dominują aromaty czerwonych owoców w konfiturze. Na podniebieniu wino prezentuje się pełne, aksamitne, z subtelnym, owocowo-słodkawym zakończeniem. Idealne w towarzystwie pieczonych lub duszonych mięs, dziczyzny oraz wyrazistych, dojrzewających serów.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Region
- Apulia
- Apelacja
- IGT Puglia
- Szczep
- Primitivo
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 1
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 1
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 26-50zł
- Pojemność
- 750 ml