Châteauneuf-du-Pape "Les Hauts de Barville"
Nazwa Châteauneuf-du-Pape słynie przede wszystkim z czerwonych win. Jednak produkuje się tam również około 6 % win białych wysokiej jakości. „Les Hauts de Barville" jest produkowany głównie z rodzinnego majątku Domaine Barville, położonego na zachód od wioski Châteauneuf-du-Pape. Z 15 ha tylko 2,10 ha obsadzone są białymi odmianami. Wino to stworzone z odmiany Grenache blanc, powstaje tylko 28 000 butelek. Kiedy owoce osiągną pełną dojrzałość, zbiera się je ręcznie wcześnie rano, aby uniknąć wysokiej temperatury i zminimalizować utlenianie. Winifikacja i dojrzewanie prowadzone są przez 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej przed butelkowaniem w marcu, kwietniu następnego roku po zbiorach.
Słomkowy żółty ze złotymi refleksami kolor, w nosie białe kwiaty i białe pestkowe owoce, nuty maślane i orzechów laskowych. W ustach świeże i dojrzałe owoce (brzoskwinia, biała porzeczka). Długa końcówka z eleganckim cytrusowym wykończeniem. Podawać w temperaturze 13 ° C. Doskonałe na aperitif, świetnie się łączy z sałatkami, do delikatnych ryb, homara w łagodnych przyprawach, pieczonego kurczaka lub deserów, szarlotka, krem karmelowy.
Data sheet
- Color
- white
- Taste
- Dry
- Country
- France
- Producer
- Brotte
- Region
- Appelation
- A.C. Chateauneuf du Pape
- Variety
- Przewaga białego Grenache
- Wine maturation
- 6 months
- Punktacja Vivino
- Tobacco, coffee, chocolate
- 0
- Dried fruits
- 2
- Ripe fruits
- 3
- Jam, vanilla
- 2
- Butter, nuts
- 4
- Tropical fruits
- 4
- Vegetables, green fruits
- 3
- Citrus, sour fruits
- 3
- Minerals
- 4
- Forest litter, violets
- 0
- Musk, leather
- 0
- Oak, smoke, tannins
- 0
- Alcohol