Valpolicella Classico Superiore “Ripasso” Campagnola

Valpolicella Classico Superiore “Ripasso” Campagnola

137,00 zł
Brutto

 

Wino o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze, z aromatami ciemnych owoców jagodowych, przypraw i czarnego pieprzu z nutą rodzynek. Bogate i gładkie na podniebieniu. Pełnowartościowy, zrównoważony smak, bardzo intensywny i pikantny o słodko-wiśniowej nucie. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.

Ilość
Brak

Wino z pięknym zapachem czarnej porzeczki, o bardzo głębokim smaku, wyraziste, miękkie, z mocno zaznaczoną taniną.

Ripasso to metoda produkcji win z regionu Valpolicella. Polega ona na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone – które jest innym rodzajem wina produkowanego z podsuszanych gron – w celu wywołania wtórej fermentacji. Ripasso przejmuje wówczas nieco dojrzałości, aromatów i charakteru Amarone, zachowując przy tym owocową świeżość.

IT403

Opis

Kolor
czerwone
Kraj
Włochy
Producent
Giuseppe Campagnola - Campagnola
Region
Veneto
Apelacja
D.O.C. Valpolicella Ripasso
Szczep
Corvina Veronese, Corvinone Veronese, Rondinella
Smak
Wytrawne
Dojrzewanie wina
6 miesięcy
Tytoń, kawa, czekolada
3
Suszone owoce
3
Dojrzałe owoce
4
Konfitury, wanilia
3
Masło, orzechy
1
Tropikalne owoce
1
Warzywa, zielone owoce
2
Cytrusy, kwaśne owoce
3
Minerały
1
Ściółka leśna, fiołki
3
Piżmo, skóra
2
Dąb, dym, garbniki
4
alkohol
13,5%

Podobne wina

To top