Berlucchi Palazzo Lana Extreme Riserva
Eleganckie i orzeźwiające wino musujące o aksamitnej strukturze, bogate w aromaty jabłka i gruszki z przyjemną nutą cytrusową. Idealne jako aperitif, a także jako towarzysz ryb, serów oraz dań na bazie makaronu lub ryżu. Wino sprzedawane jest w skrzynce drewnianej.
Palazzo Lana to czołowy reprezentant produkcji Guido Berlucchi, to synteza prawie 60-letniej historii Franciacorty. Wyprodukowane z wybranych winogron z winnic należących do Berlucchi. Dojrzewa co najmniej 8 lat na osadzie. Wino produkowane jest tylko w najlepszych rocznikach.
Eleganckie i orzeźwiające wino musujące o aksamitnej strukturze, bogate w aromaty jabłka i gruszki z przyjemną nutą cytrusową. Idealne jako aperitif, a także jako towarzysz ryb, serów oraz dań na bazie makaronu lub ryżu. Wino sprzedawane jest w skrzynce drewnianej.
Palazzo Lana to czołowy reprezentant produkcji Guido Berlucchi, to synteza prawie 60-letniej historii Franciacorty. Wyprodukowane z wybranych winogron z winnic należących do Berlucchi. Dojrzewa co najmniej 8 lat na osadzie. Wino produkowane jest tylko w najlepszych rocznikach.
"W 1961 roku, kiedy miałem trzydzieści lat, sen, który miałem jako student, stał się rzeczywistością: stworzyć klasyczne wino musujące w „nowej” strefie produkcyjnej „Franciacorta”. – mówił Franco Ziliani.
Franco Ziliani znalazł w Guido Berlucchi idealnego partnera by zacząć swoją przygodę, która zapoczątkowała rewolucję enologiczną we Franciacorta. W 1955 r. spotkali się oni w okazałej rezydencji należącej do Guido Berlucchi, potomka szlachetnej rodziny Lany de ’Terzi, który szukał eksperta do ustabilizowania swojego białego wina, FRANCIACORTA Pinot del Castello.
Geograficzna nazwa Franciacorta odnosi się do regionu, wina, a także do metody produkcji. Obejmuje ona 250 kilometrów kwadratowych i 19 gmin, z 2900 hektarami winnic obsadzonymi odmianami: 80% Chardonnay, a pozostałe 20% Pinot Noir i Pinot Bianco.
Winnice Berlucchi zajmują ponad 550 hektarów, z czego 85 to posiadłości właścicieli, a reszta należy do wieloletnich, zaufanych winiarzy. Prowadzone zarówno na systemach kordonowych, jak i Guyot, winnice spełniły już wszystkie oficjalne wymagania dotyczące ekologicznej uprawy winorośli podczas zbiorów w 2014r., podczas gdy winnice należące do innych producentów osiągnęły ten status dopiero w 2016 roku.
Po dodaniu liquer de triage- mieszanki drożdży i cukru, butelki umieszcza się na stojakach w zabytkowych piwnicach, gdzie przechodzą wtórną fermentację i kolejne dojrzewanie, które trwa od minimum 8 lat. Po usunięciu osadu wino jest poddawane dalszemu starzeniu w butelce, a następnie jest gotowe do spożycia.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Guido Berlucchi
- Region
- Franciacorta
- Apelacja
- D.O.C.G. Franciacorta
- Dojrzewanie wina
- 8 lat
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 1
- Masło, orzechy
- 4
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 5
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 5
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12,5%
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł