Rosso di Montalcino Casisano 2018
Głęboki rubinowy kolor, ale ładnie przezroczysty. Posiada złożony bukiet przypominający fiołki, śliwki i owoce czerwonych jagód, połączony z delikatną nutą korzenną. Jest wytrawny na podniebieniu, z atrakcyjną równowagą między taninami a kwasowością. Finisz jest świeży i trwały.
Jego świeżość i dobra struktura sprawiają, że jest bardzo uniwersalne. Doskonałe do dań z makaronu lub ryżu z sosami mięsnymi, grillowanymi czerwonymi mięsami, włoskimi wędlinami i serami.
Głęboki rubinowy, ale ładnie przezroczysty. Posiada złożony bukiet przypominający fiołki, śliwki i owoce czerwonych jagód, połączony z delikatną nutą korzenną. Jest wytrawny na podniebieniu, z atrakcyjną równowagą między taninami a kwasowością. Finisz jest świeży i trwały. Żywy, świeży i łatwy do picia Rosso di Montalcino jest często interpretowany jako gorszy od swojego starszego brata Brunello. Postrzegamy je jako równie przyjemne i pyszne w kontekście codziennego wina.
Jego świeżość i dobra struktura sprawiają, że jest bardzo uniwersalne. Doskonałe do dań z makaronu lub ryżu z sosami mięsnymi, grillowanymi czerwonymi mięsami, włoskimi wędlinami i serami.
Pochodzi z wysokich winnic Podere Casisano na wzgórzach na południowy wschód od Montalcino i oferuje urok natychmiastowego pociągającego stylu w połączeniu z dobrą strukturą i aromatycznymi owocami typowymi dla Sangiovese.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Podere Casisano - Tommasi Family
- Region
- Toskania
- Apelacja
- DOC Rosso di Montalcino
- Szczep
- Sangiovese Grosso
- Dojrzewanie wina
- 14 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 150-200zł