Ser Gioveto
Jasny rubinowo-czerwony kolor, Ser Gioveto uwalnia ciepły, atrakcyjny aromat czarnej wiśni, śliwki i syropu z czarnej porzeczki, a następnie balsamiczne nuty z pikantnym wykończeniem ze skóry i słodkiego tytoniu. W ustach ciepłe i wyważone, ze spójną strukturą tanin, które wspierają długi finisz wina. Ser Gioveto jest długowieczne, może leżakować do 20 lat. Polecane do ciężkich sosów, mięs, potraw z dziczyzny i twardych serów.
(Najniższa cena produktu w ciągu ostatnich 30 dni przed promocją wynosi 280zł)
Jasny rubinowo-czerwony kolor, Ser Gioveto uwalnia ciepły, atrakcyjny aromat czarnej wiśni, śliwki i syropu z czarnej porzeczki, a następnie balsamiczne nuty z pikantnym wykończeniem ze skóry i słodkiego tytoniu. W ustach ciepłe i wyważone, ze spójną strukturą tanin, które wspierają długi finisz wina. Ser Gioveto jest długowieczne, może leżakować do 20 lat. Polecane do ciężkich sosów, mięs, potraw z dziczyzny i twardych serów.
Produkcja tego wina sięga 1985 roku. Wtedy to Italo, założyciel winnicy, stworzył wino Ser Gioveto, by oddać hołd swojemu synowi, który w tym roku zaczął pracę na winnicy. Nazwa oprócz skojarzeń z imieniem Sergio ma też odniesienie do archaicznej nazwy Sangiovese „Sangioveto”. Wino starzone w dębie francuskim przez 9-14 miesięcy.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Rocca delle Macie
- Region
- Toskania
- Apelacja
- I.G.T Toscana
- Szczep
- Sangiovese
- Dojrzewanie wina
- 12-14 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 200-300zł