Zabu Syrah
Wino o głębokim rubinowym, czystym kolorze z purpurowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców wśród których szczególnie wybijają się ciemne jagody, czarna porzeczka oraz nuty dojrzałych śliwek. W ustach pikantne, nasycone, z żywymi garbnikami i świeżym wykończeniem. Doskonale komponuje się z grillowanym czerwonym mięsem oraz twardymi serami. Temperatura serwowania 16-18 °C.
Wino o głębokim rubinowym, czystym kolorze z purpurowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców wśród których szczególnie wybijają się ciemne jagody, czarna porzeczka oraz nuty dojrzałych śliwek. W ustach pikantne, nasycone, z żywymi garbnikami i świeżym wykończeniem. Doskonale komponuje się z grillowanym czerwonym mięsem oraz twardymi serami. Temperatura serwowania 16-18 °C.
Wino powstało wyłącznie z winogron Syrah. Ta winorośl, pochodząca z Francji, stała się znana i popularna na całym świecie dzięki australijskim producentom. Została wprowadzona na Sycylię na początku lat 90-tych. Szczep ma bardzo małą ilość gron na hektar, a maceracja winogron musi odbywać się w kontrolowanej temperaturze przez około 10-12 dni.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti Zabu - Farnese Group
- Region
- Sycylia
- Apelacja
- I.G.T. Sicilia
- Szczep
- Syrah
- Punktacja Vivino
- 3.5
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 0
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 70-100zł