Hyria Primitivo
Zbierane ręcznie na przełomie sierpnia i września winogrona Primitivo, pochodzą z wyselekcjonowanych winnic z południowych podregionów Apulii.
Intensywny bukiet konfitur z czerwonych owoców. W ustach bogate i miękkie, z delikatnym owocowo-słodkim finiszem. Podawać do duszonych mięs, dzikiego ptactwa i dojrzałych serów.
Zbierane ręcznie na przełomie sierpnia i września winogrona Primitivo, pochodzą z wyselekcjonowanych winnic z południowych podregionów Apulii. Po zakończeniu fermentacji na skórkach winogron, w kontrolowanej temperaturze 26°C przez około 10 dni, 30% tego wina dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, podczas gdy reszta wina przez ten sam okres leżakuje w kadziach stalowych.
Intensywny bukiet konfitur z czerwonych owoców. W ustach bogate i miękkie, z delikatnym owocowo-słodkim finiszem. Podawać do duszonych mięs, dzikiego ptactwa i dojrzałych serów.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Pietra Pura - Rocca delle Macie
- Region
- Apulia
- Apelacja
- IGP Puglia
- Szczep
- Primitivo
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.9
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 70-100zł