Valpolicella Classico Superiore "Ripasso" Tommasi
Wino o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze, z aromatami ciemnych owoców jagodowych, przypraw i czarnego pieprzu z nutą rodzynek. Bogate i gładkie na podniebieniu. Pełnowartościowy, zrównoważony smak, bardzo intensywny i pikantny o słodko-wiśniowej nucie. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.
Wino o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze, z aromatami ciemnych owoców jagodowych, przypraw i czarnego pieprzu z nutą rodzynek. Bogate i gładkie na podniebieniu. Pełnowartościowy, zrównoważony smak, bardzo intensywny i pikantny o słodko-wiśniowej nucie. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.
Tommasi produkuje Ripasso w San Pietro in Cariano Veneto, z winogron Corvina Veronese, Corvino i Rondinella. Winogrona są fermentowane w temperaturze 26-28 °C w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez dziewięć dni. Sok jest następnie odsyłany do skórek winogron Amarone za pomocą metody "Ripasso". Po fermentacji wino dojrzewa przez 15 miesięcy w beczkach dławicowych o pojemności 65 hektolitrów. Przed wydaniem wino dojrzewa przez kolejne sześć miesięcy w butelce.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Tommasi Viticoltori - Tommasi Family
- Region
- Veneto
- Apelacja
- D.O.C. Valpolicella Ripasso
- Szczep
- Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone
- Dojrzewanie wina
- 15 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 150-200zł