Valpolicella Classico Superiore "Ripasso" Tommasi

Valpolicella Classico Superiore "Ripasso" Tommasi

169,00 zł
Brutto

 

Wino o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze, z aromatami ciemnych owoców jagodowych, przypraw i czarnego pieprzu z nutą rodzynek. Bogate i gładkie na podniebieniu. Pełnowartościowy, zrównoważony smak, bardzo intensywny i pikantny o słodko-wiśniowej nucie. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.

Ilość
Dostępne

Wino o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze, z aromatami ciemnych owoców jagodowych, przypraw i czarnego pieprzu z nutą rodzynek. Bogate i gładkie na podniebieniu. Pełnowartościowy, zrównoważony smak, bardzo intensywny i pikantny o słodko-wiśniowej nucie. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.

Tommasi produkuje Ripasso w San Pietro in Cariano Veneto, z winogron Corvina Veronese, Corvino i Rondinella. Winogrona są fermentowane w temperaturze 26-28 °C w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez dziewięć dni. Sok jest następnie odsyłany do skórek winogron Amarone za pomocą metody "Ripasso". Po fermentacji wino dojrzewa przez 15 miesięcy w beczkach dławicowych o pojemności 65 hektolitrów. Przed wydaniem wino dojrzewa przez kolejne sześć miesięcy w butelce.

IT339
6 Przedmioty

Opis

Kolor
czerwone
Smak
Wytrawne
Kraj
Włochy
Producent
Tommasi Viticoltori - Tommasi Family
Region
Veneto
Apelacja
D.O.C. Valpolicella Ripasso
Szczep
Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone
Dojrzewanie wina
15 miesięcy
Punktacja Vivino
4.0
Tytoń, kawa, czekolada
4
Suszone owoce
3
Dojrzałe owoce
4
Konfitury, wanilia
4
Masło, orzechy
2
Tropikalne owoce
2
Warzywa, zielone owoce
1
Cytrusy, kwaśne owoce
3
Minerały
2
Ściółka leśna, fiołki
3
Piżmo, skóra
3
Dąb, dym, garbniki
3
alkohol
13%
Przedział cenowy
150-200zł

Podobne wina

To top