Prova Cega
To wino powstaje z kupażu trzech, typowo portugalskich szczepów: 50% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Roiz. Intensywne odcienie czerwieni z fioletowymi refleksami. Złożony aromat z nutami dojrzałych czerwonych owoców, jeżyn i nutą przypraw. To wino ma dobrze zbudowane ciało z gładkimi i długimi taninami. Z tym winem dobrze skomponują się potrawy bogate w czerwone mięso, szczególnie z kuchni i portugalskiej i śródziemnomorskiej, jak również z półtwardymi serami.
To wino powstaje z kupażu trzech, typowo portugalskich szczepów: 50% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Roiz. Intensywne odcienie czerwieni z fioletowymi refleksami. Złożony aromat z nutami dojrzałych czerwonych owoców, jeżyn i nutą przypraw. To wino ma dobrze zbudowane ciało z gładkimi i długimi taninami. Z tym winem dobrze skomponują się potrawy bogate w czerwone mięso, szczególnie z kuchni i portugalskiej i śródziemnomorskiej, jak również z półtwardymi serami.
Tradycja produkcji wina w dolinie Douro sięga przynajmniej czasów rzymskich. W odróżnieniu od klimatu śródziemnomorskiego dolina Douro jest gorącą i suchą enklawą, szczególnie odpowiednią do uprawy winorośli, drzew oliwnych i migdałów. Krajobrazy są tak różnorodne, że czasami widać tylko winnice i tarasy, jak ma to miejsce w sercu Douro, aż do rzeki Tua.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Portugalia
- Producent
- Quinta de Curvos
- Region
- Vinho verde
- Apelacja
- D.O.C. Douro
- Szczep
- Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousao, Tinta Barroca
- Punktacja Vivino
- 3.7
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł