Graticcio Appassionato
Graticcio ma kolor rubinu. Zapach zachwyca bogatym aromatem z wyraźnie zaznaczoną wiśnią. Smak intensywny z gładkimi garbnikami. Okrągłe, bogate smaki dojrzałych owoców i orzechów z przyjemną pikantno-przyprawową końcówką. Polecane do białego i czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.
Graticcio ma kolor rubinu. Zapach zachwyca bogatym aromatem z wyraźnie zaznaczoną wiśnią. Smak intensywny z gładkimi garbnikami. Okrągłe, bogate smaki dojrzałych owoców i orzechów z przyjemną pikantno-przyprawową końcówką. Polecane do białego i czerwonego mięsa, dziczyzny oraz świeżych i starych serów.
Firma Tommasi została założona w 1902 roku. Początkowo funkcjonowała jako małe, winne gospodarstwo dziadka Giacomo, lecz na przestrzeni lat rozwinęła się w największą rodzinną posiadłość w Valpolicella Classico, prowadzoną przez czwartą generację rodziny. Obecnie obejmuje 195 hektarów winnic, w tym 105 hektarów w Valpolicella Classico oraz 15 hektarów w Lugana DOC. Tommasi znajduje się w Pedemonte, w północno-zachodniej części Werony, w sercu regionu historycznego regionu „Classico”, w którym produkowane są najwyżej jakości wina. To włoskie wino powstaje z pasji, która towarzyszy produkcji Amarone z Veneto. "Graticcio" to lokalna nazwa tradycyjnych bambusowych stojaków, na których zebrane grona są układane i suszone na świeżym powietrzu, tuż przed winifikacją. Po fermentacji wino dojrzewa w dębowych beczkach.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Półwytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Tommasi Viticoltori - Tommasi Family
- Region
- Veneto
- Apelacja
- Vino Rosso
- Szczep
- Corvina Veronese, Merlot, Rondinella
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 12,5%
- Przedział cenowy
- 100-150zł