I Muri Negroamaro
I Muri Negroamaro ma jaskrawą rubinowo-czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. W nosie rozprzestrzenia intensywne aromaty różnych owoców, takich jak ciemne jagody, czarna porzeczka z nutą dzikich ziół. Na podniebieniu prezentuje się w średnim ciele, zrównoważonym, aksamitnym i smacznym. Wspaniałe oddziaływanie między kwasowością i owocem, pozostawia dobre wrażenie.
I Muri Negroamaro ma jaskrawą rubinowo-czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. W nosie rozprzestrzenia intensywne aromaty różnych owoców, takich jak ciemne jagody, czarna porzeczka z nutą dzikich ziół. Na podniebieniu prezentuje się w średnim ciele, zrównoważonym, aksamitnym i smacznym. Wspaniałe oddziaływanie między kwasowością i owocem, pozostawia dobre wrażenie.
Negroamaro – to dość znany czerwony szczep winorośli, pochodzący z południowych Włoch i uprawiany przede wszystkim w regionie Apulia. Tę odmianę dość powszechnie sadzono tam już od VI w. p.n.e., ale dopiero z czasem zyskała na popularności. Teraz odgrywa ważną rolę we włoskim winiarstwie. Wśród czerwonych szczepów pod względem powierzchni upraw (16 800 ha) lokuje się na piątym miejscu, a wśród wszystkich odmian na ósmym.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti del Salento - Farnese Group
- Region
- Apulia
- Apelacja
- I.G.P. Puglia
- Szczep
- Negroamaro
- Dojrzewanie wina
- 4-5 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.9
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 70-100zł