Jesienne wina na długie wieczory
Jesień to czas, kiedy świat zwalnia, a my chętniej zatrzymujemy się przy stole. W powietrzu unosi się zapach dyni, przypraw i dymu z kominków. W tych dniach - od Halloween po Święto Zmarłych - łączymy zabawę, refleksję i ciepło spotkań z bliskimi.
Czy wiesz, że Halloween ma swoje korzenie w celtyckim święcie Samhain, kiedy wierzono, że granica między światem żywych a zmarłych staje się cienka jak mgła? Z tamtych dawnych ognisk i uczt pozostała nam dziś tradycja wspólnego biesiadowania - z daniami, które rozgrzewają i winem, które łączy ludzi przy stole.
Smaki jesieni, które aż proszą się o kieliszek wina
W chłodniejsze wieczory częściej sięgamy po potrawy sycące, korzenne i aromatyczne.
To idealny moment, by odkryć, jak wino potrafi podkreślić ich charakter.
Deska serów i wędlin dojrzewających - klasyka każdej jesiennej kolacji; spróbuj połączyć ją z czerwonym winem Barbera i białym Chardonnay Langhe z Piemontu.
Przekąski finger food & chipsy - podczas luźnych spotkań ze znajomymi wypróbuj hiszpańskie wina Cala Rey, które dopasujesz do wielu potraw.
Krem z dyni – jego aksamitną słodycz i nuty cynamonu pięknie uzupełni alzackie Pinot Blanc.
Gulasz wołowy lub z dziczyzny - wymaga wina o charakterze. Tu sprawdzi się wino z Bordeaux np. Chateau Bois de Rolland.
Sernik baskijski - słodycz i kremowa struktura deseru cudownie harmonizują z delikatnym Gewurztraminer Spätlese
Ciasto marchewkowe - świetnie zagra z typowo włoskim, słodkim winem Vin Santo.

