KOLACJAW55MINUT - PAELLA Z OWOCAMI MORZA - CAVA & VERDEJO
Przed Wami hiszpańska odsłona kolacji w 55 minut! Na tapecie Hiszpania i super gość specjalny! Martyna prowadzi konto pełne instagramowych inspiracji i uczy jak budować zaangażowaną społeczność! Martyna spędziła też dużo czasu w Hiszpanii dlatego to ona wprowadza Nas w tajniki hiszpańskiej kolacji!
--
W tym odcinku zobaczycie jak wraz z Martyną robimy przepyszną Paella z owocami morza, zobaczycie też jak ją zjadamy i popijamy wyjątkowym winem, które było dla tego dania jak sos dla mięsa - słowem niezastąpionym dodatkiem!
--
Oto przepis na naszą Paella:
--
SKŁADNIKI
mieszanka owoców morza
boczek
ryż
oliwa
3 małe papryki lub po połówce dużej (zielonej, czerwonej i żółtej)
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
mały koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka tartego szafranu
kieliszek (125 ml) białego wina
300 g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli
1 litr bulionu
pietruszka
szczypiorek
--
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Owoce morza przelej wrzącą wodą. Rozgrzej patelnię. Boczek, cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
Paprykę pokrój w małą kosteczkę- podsmaż. Podobnie zrób z pomidorem.
Po chwili dodaj na patelnię ryż i podsmaż go na oliwie.
W bulionie rozrób koncentrat pomidorowy i wlej do reszty składników. Dodaj przyprawy i gotuj, mieszając około 8/10 minut.
Dodaj wino, wymieszaj i na powierzchni rozłóż owoce morza, zmniejsz ogień i już nie mieszaj!
Patelnię przykryj dwoma kawałkami folii aluminiowej (lub blaszką z piekarnika) i gotuj na najmniejszym ogniu przez 8/10 minut.
Sprawdź ryż, jeżeli jest miękki to Paella gotowa! Posiekaj pietruszkę i szczypiorek i posyp danie. Możesz podawać z cząstkami cytryny.
--
I co? Łatwo, prawda?
--
Przed gotowaniem podałyśmy gościom Aperitive w postaci różowej Cavy, którą opisywałam Wam kilka dni temu! Pobudziła nasze soki żołądkowe i czekanie na jedzenie stało się przyjemnością!
Link do wina: https://winnica.pl/pl/castell-d-or/343-cossetania-brut-rosado-cava.html
--
Do dania dobrałam wino: Dominio De La Abadesa Verdejo Fermentado En Barrica, które dojrzewało w beczce. Niska kwasowość, oleiste i tropikalne wrażenia sprawiły, że wino idealnie grało ze słodkawą i delikatnie uwędzoną paella. Jej gdy to piszę, to aż chce mi się jeść :D
Link do wina: https://winnica.pl/pl/bodegas-ontanon-altos-de-ontanon/643-dominio-de-la-abadesa-verdejo-fermentado-en-barrica.html
--
Kto podejmuje wyzwanie i sam przygotuje takie danie?
--
UWAGA! Masz okazję kupić zestaw prezentowanych w filmie win ze specjalnym rabatem widza -30%! W skład zestawu wchodzą 4 hiszpańskie wina dobrane tak, by stać się najlepszym dopełnieniem każdego wieczoru! Jeżeli interesuje Cię t aoferta to napisz do mnie na adres: a.kowalska@citywine.pl
--
Wszystkie prezentowane wina znajdziesz na www.winnica.pl, lub stacjonarnie w sklepach CityWine i La Passion du Vin!