KOLACJAW55MINUT - TORTILLA Z CHORIZO & RIOJA MI LUGAR
Przed Wami coś dla opornych ;) Serio serio, jest to danie proste i tanie - czyli dostępne dla każdego!
--
SKŁADNIKI
ziemniaki pokrojone w talarki 1kg
kiełbasa chorizo
ser manchego: 60/80 g
jajka: 6 szt.
cebula
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
--
PRZYGOTOWANIE
Obieramy i kroimy ziemniaki na talarki, smażymy na oliwie. Kroimy cebulę i chorizo- wrzucamy na patelnię. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy na patelnię zmieszane wcześniej jajka. Posypujemy serem i oregano. Czekamy aż jajko się zsiądzie - by to przyśpieszyć możemy przykryć danie. Podajemy do wina o dużej miękkości, tęgości i odrobiną świeżości, która zrównoważy tłustość dania.
--
Do tego dania wybrałam hiszpańskie wino z regionu Rioja. Mi Lugar stworzone przez Queiron to wino bardzo intensywne we wrażeniach. Jego miękkość i tęgość złagodziły nieco pikantność chorizo i pięknie "doprawiły" danie.
--
Wino znajdziecie na www.winnica.pl
https://winnica.pl/pl/bodegas-ontanon-queiron/591-queiron-mi-lugar.html
oraz w sklepach CityWine i La Passion du Vin.