KOLACJAW55MINUT - WINA NIEMIECKIE & FLAMMKUCHEN
Przed Wami kolejny odcinek, w którym gotujemy! I tym razem dania są dziecinnie łatwe, a wina wybitnie dobre! Temat najbliższych 3 odcinków to: Niemcy!
--
W pierwszym odcinku przygotujemy razem "niemiecka pizzę" flammkuchen. Flammekueche to typowo wiejskie danie z pofranicza Francji i Niemiec. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb- dzięki temu plackowi sprawdzało się, czy piec jest gotowy na chleb.
--
Do naszej niemieckiej kolacji przygotowałam 4 wina od producenta Weingut Erbeldinger, z których dwa zobaczycie w tym odcinku:
na aperitive otworzyłam: Riesling Brut Nature,
do placka: WeissBURGUNDER! Trocken.
Wina dobrane były idealnie! Musujący Riesling zaostrzył nasze apatyty, a Weissburgunder świetnie pasował do placka!
--
SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej 550
2 łyżki oleju
125ml wody
szczypta soli
200g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)
2 średniej wielkości cebule (około 200g)
100g drobno pokrojonego boczku w kostkę
--
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik wstawić na 250 stopni. Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto. Cebulę i boczek pokroić, wymieszać ze śmietaną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować masą z cebulą i boczkiem. Piec w piekarniku 15-20minut.
--
To danie jest ultra proste, zatem nawet dzisiaj możesz je zrobić w domu! Kawałek placka i wino to idealny sposób na udane popołudnie.
--
Zestaw niemieckich win kupisz z rabatem 30%! By zamówić napisz na a.kowalska@citywine.pl
--
Wina znajdziesz klikając TUTAJ!