person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DOBRZEDOBRANE W:

KOLACJAW55MINUT - WINA NIEMIECKIE & FLAMMKUCHEN

Przed Wami kolejny odcinek, w którym gotujemy! I tym razem dania są dziecinnie łatwe, a wina wybitnie dobre! Temat najbliższych 3 odcinków to: Niemcy!

--

W pierwszym odcinku przygotujemy razem "niemiecka pizzę" flammkuchen. Flammekueche to typowo wiejskie danie z pofranicza Francji i Niemiec. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb- dzięki temu plackowi sprawdzało się, czy piec jest gotowy na chleb.

--

Do naszej niemieckiej kolacji przygotowałam 4 wina od producenta Weingut Erbeldinger, z których dwa zobaczycie w tym odcinku:

na aperitive otworzyłam: Riesling Brut Nature,

do placka: WeissBURGUNDER! Trocken.

Wina dobrane były idealnie! Musujący Riesling zaostrzył nasze apatyty, a Weissburgunder świetnie pasował do placka!

--

SKŁADNIKI:

200g mąki pszennej 550

2 łyżki oleju

125ml wody

szczypta soli

200g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)

2 średniej wielkości cebule (około 200g)

100g drobno pokrojonego boczku w kostkę

--

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik wstawić na 250 stopni. Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto. Cebulę i boczek pokroić, wymieszać ze śmietaną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować masą z cebulą i boczkiem. Piec w piekarniku 15-20minut.

--

To danie jest ultra proste, zatem nawet dzisiaj możesz je zrobić w domu! Kawałek placka i wino to idealny sposób na udane popołudnie.

--

Zestaw niemieckich win kupisz z rabatem 30%! By zamówić napisz na a.kowalska@citywine.pl

--

Wina znajdziesz klikając TUTAJ!

 

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top