person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DOBRZEDOBRANE W:

KOLACJAW55MINUT - WINA NIEMIECKIE & FLAMMKUCHEN

Przed Wami kolejny odcinek, w którym gotujemy! I tym razem dania są dziecinnie łatwe, a wina wybitnie dobre! Temat najbliższych 3 odcinków to: Niemcy!

--

W pierwszym odcinku przygotujemy razem "niemiecka pizzę" flammkuchen. Flammekueche to typowo wiejskie danie z pofranicza Francji i Niemiec. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb- dzięki temu plackowi sprawdzało się, czy piec jest gotowy na chleb.

--

Do naszej niemieckiej kolacji przygotowałam 4 wina od producenta Weingut Erbeldinger, z których dwa zobaczycie w tym odcinku:

na aperitive otworzyłam: Riesling Brut Nature,

do placka: WeissBURGUNDER! Trocken.

Wina dobrane były idealnie! Musujący Riesling zaostrzył nasze apatyty, a Weissburgunder świetnie pasował do placka!

--

SKŁADNIKI:

200g mąki pszennej 550

2 łyżki oleju

125ml wody

szczypta soli

200g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)

2 średniej wielkości cebule (około 200g)

100g drobno pokrojonego boczku w kostkę

--

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik wstawić na 250 stopni. Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto. Cebulę i boczek pokroić, wymieszać ze śmietaną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować masą z cebulą i boczkiem. Piec w piekarniku 15-20minut.

--

To danie jest ultra proste, zatem nawet dzisiaj możesz je zrobić w domu! Kawałek placka i wino to idealny sposób na udane popołudnie.

--

Zestaw niemieckich win kupisz z rabatem 30%! By zamówić napisz na a.kowalska@citywine.pl

--

Wina znajdziesz klikając TUTAJ!

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top