person Autor: Grzesiek Gazda list Kategoria: #WINNETIPY W:

Metoda Appassimento

Dzięki metodzie Appassimento swoją wyjątkowość zawdzięczają wina Amarone. Metoda Appassimento polega na podsuszaniu zebranych winogron w celu zwiększenia koncentracji cukru i aromatu. Całe kiście winogron kładzione są na drewnianych skrzyniach lub matach, zapewniających dobrą cyrkulację powietrza.

Winogrona do najlepszych Amarone podsuszane są nawet 110 dni. Do produkcji 1 butelki potrzebne jest aż 6kg owoców!

Wina Amarone mają ogromny potencjał starzenia dlatego często wybierane są jako prezenty rocznicowe.

Poznaj nasze najlepsze wina z regionu Veneto (KLIK!)

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top