person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DOBRZEDOBRANE W:

MULE W WINIE

Zgodnie z Waszą prośbą przepis na mule w winie:

SKŁADNIKI (na 2/3 osoby)

1 kg małży/muli (jak zwał tak zwał)

3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli

pęczek natki pietruszki

100g masła

100 ml białego wytrawnego wina (można dać więcej ;) )

pieprz i w razie potrzeby sól

ostra papryczka (dla chętnych)

--

Ja jestem leniwa więc kupuje takie mule by nie trzeba było ich szorować i oprawiać. Należy je dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Na tym etapie sprawdzamy czy wszystkie są zamknięte. Jeżeli któraś jest otwarta to wywalamy.

Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.

W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.

Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Czas gotowania zależy od wielkosci i ilości skorupiaków.

W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać natką i szybko podawać.

--

Jak wiecie jestem fanką Cava Cossetania i ja piłam to wino do muli, jednak Wy możecie spróbować innych win, jak np. lubiane przez Was Vinho Verde, lekkie Chardonnay, czy włoskie Soave.

--

Jakie wino zaproponowalibyście do muli? Czyż nie najlepiej to samo, które dolaliśmy do środka?

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top