MULE W WINIE
Zgodnie z Waszą prośbą przepis na mule w winie:
SKŁADNIKI (na 2/3 osoby)
1 kg małży/muli (jak zwał tak zwał)
3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli
pęczek natki pietruszki
100g masła
100 ml białego wytrawnego wina (można dać więcej ;) )
pieprz i w razie potrzeby sól
ostra papryczka (dla chętnych)
--
Ja jestem leniwa więc kupuje takie mule by nie trzeba było ich szorować i oprawiać. Należy je dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Na tym etapie sprawdzamy czy wszystkie są zamknięte. Jeżeli któraś jest otwarta to wywalamy.
Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.
W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Czas gotowania zależy od wielkosci i ilości skorupiaków.
W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać natką i szybko podawać.
--
Jak wiecie jestem fanką Cava Cossetania i ja piłam to wino do muli, jednak Wy możecie spróbować innych win, jak np. lubiane przez Was Vinho Verde, lekkie Chardonnay, czy włoskie Soave.
--
Jakie wino zaproponowalibyście do muli? Czyż nie najlepiej to samo, które dolaliśmy do środka?