person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #WINNETIPY W:

#WINNETIPY CAVA VS PROSECCO - CZYM SIĘ RÓŻNIĄ

Dzisiaj mówimy o "musiakach" :) Czyż nie jest tak, że jak wypijesz kieliszek musującego wina to nagle problemy znikają? Ja tak mam, kiedyś byłam wielką fanką Prosecco, ale ostatnio zaczęła przemawiać do mnie Cava. Do rzeczy: -- Cava- to Hiszpańskie wino musujące, często mylone z Prosecco , oraz z kawą ;) Cava jest winem, w którym druga fermentacja (zapewniająca winu bąbelki) następuje w butelce. Ta wynaleziona w Szampanii metoda nazywana jest „klasyczną” lub „tradycyjną”. Na etykiecie znajdziemy informację o długości starzenia i poziomie wytrawności. Najkrótszy wymagany okres dojrzewania wina w butelce to 9 miesięcy. Jeżeli spędziło ono na osadzie przynajmniej 15 miesięcy, to ma prawo do określenia reserva, a przy wydłużeniu tego okresu do 30 miesięcy można je nazwać gran reserva. Stopień wytrawności mierzony jest poziomem cukru na litr, a na etykiecie znajdziemy jedno z poniższych określeń: Brut nature – do 3 g cukru Extra brut – 3–6 g cukru Brut – do 12 g cukru Extra seco – 12–17 g cukru Seco – 17–32 g cukru Semiseco – 32–50 g cukru Dulce – ponad 50 g cukru -- Prosecco to włoskie wino musujące powstające tylko w Wenecji Egejskiej produkowane jest metodą Charmata, oznacza to, że tak zwana druga fermentacja zachodzi w metalowych kadziach, nie zaś w butelce, dzięki czemu otrzymujemy jego lekki smak. W zależności od ilości zawartego dwutlenku węgla rozróżniamy: spumante (musujące), frizzante (perliste), tranquillo (stołowe – bez dwutlenku węgla). Stopień wyrawności: Brut -poniżej 12 g/l cukru Extra dry -12-17 g/l cukru Dry -17-32 g/l cukru Demi-sec -32-50 g/l cukru -- Wina z filmu: Cossetania Cava Brut Nature https://winnica.pl/pl/winnica/345-cossetania-cava-brut-nature.html Rivani Prosecco https://winnica.pl/pl/winnica/302-rivani-prosecco.html

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top