person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #WINNETIPY W:

#WINNETIPY - CO TO SĄ TE TANINY?

Taniny albo inaczej - garbniki w winie. Czym są? Mówimy, że wino jest taniczne, lub, że ma dużo garbników, gdy jest ściągające w ustach, inaczej cierpkie- w winokompasie opisujemy je jako wrażenie szorstkie. -- Taniny/garbniki należą do związków fenolowych. Najwięcej znajduje się w pestce winogrona (ok.65%), w szypułce (ok.22%) oraz skórce (ok.13%). W miąższu winogrona nie ma fenoli, zawiera on cukry i kwasy organiczne. -- Taniny, które degustujemy w winie pochodzą głównie ze skórki jagody. Czerwone winogrona charakteryzują się większą zawartością fenoli niż białe. To właśnie w czerwonych winach garbniki są zdecydowanie bardziej pożądane niż w białych. -- Taniczność jest cechą dobrego wina czerwonego. Stanowi o jego złożoności, pełności. Dodatkowo taniny konserwują wino wiążąc się z tlenem. Ponieważ są antyseptykami, chronią roślinę przed grzybami, owadami, działają bakteriobójczo. --

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top