#WINNETIPY - FERMENTACJA MALOLAKTYCZNA WINA
Pewnie nie raz widzieliście w opisie wina "fermentacja malolaktyczna", "fermentacja jabłkowo-mlekowa", albo "fermentacja mlekowa" i zastanawialiście się o co tu w ogóle chodzi? -- Musicie wiedzieć, że są to nazwy jednego procesu. Prawie wszystkie wina czerwone oraz wiele białych po zakończeniu, lub niekiedy jeszcze w trakcie fermentacji alkoholowej powierza się do dalszej obróbki tak zwanym bakteriom mlekowym. Drobnoustroje te sprawiają, że wino staje się łagodniejsze i pełniejsze w smaku oraz bardziej stabilne biologicznie. -- Fermentacja jabłkowo-mlekowa, inaczej nazywana malolaktyczną- polega na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Fermentacja jabłkowo-mlekowa jest bardzo często stosowana przy produkcji win czerwonych, natomiast w przypadku win białych stosuje się ją rzadziej. -- Mam nadzieję, że teraz będzie Wam nieco łatwiej czytać opisy win :)