person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DEGUSTACJA W:

DEGUSTACJA - CHIANTI RISERVA - Rocca Delle Macie

Pewnie nie raz obiła Ci się o uszy nazwa wina Chianti. Może kojarzysz czarnego kogucika, albo pękatą butelkę w koszyczku? To właśnie znaki rozpoznawcze tego włoskiego wina. -- Chianti wino wytrawne, intensywnie czerwone, o zawartości alkoholu 11,5-12,5%. Jego nazwa pochodzi od historycznej krainy w środkowej Toskanii, w której jest produkowane. Powstaje z winogron szczepów: sangiovese (min. 75%), canaiolo nero, trebbiano toscano i malvasia del chianti. -- Najbardziej cenione są wina produkowane w sercu regionu Chianti: obszar położony w trójkącie, wyznaczonym przez trzy niewielkie toskańskie miejscowości: Radda in Chianti, Gaiole in Chianti oraz Castellina in Chianti. Produkuje się je według tradycyjnej receptury i określa się je mianem Chianti Classico DOCG. -- W sprzedaży są też wina z charakterystycznym czarnym kogutem na żółtym tle (wówczas nie ma już dopisku DOCG), co świadczy o tym, że zostały wyprodukowane w szeroko pojętym regionie Chianti, ale według najwyższych standardów. -- Przepis na dzisiejsze Chianti pochodzi prawdopodobnie z XVII lub z XVIII wieku, kiedy to bazowano przede wszystkim na szczepie sangiovese i kilku innych odmianach w mniejszych proporcjach. -- Kto pił, albo widział na półce? Lubisz Chianti? -- Chianti Riserva https://winnica.pl/pl/winnica/169-chianti-riserva.html

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top