person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DEGUSTACJA W:

DEGUSTACJA - SANGIOVESE + CABERNET SAUVIGNON

Czas na wina czerwone, mamy przed sobą dwa wina zrobione ze szczepów: Sangiovese i Cabernet Sauvignon, co ciekawego w takim połączeniu szczepów? Z takiej kompozycji zrobione są najsłynniejsze Włoskie Supertoscany jak Sassicaia czy Tignanello. -- Historia win nazywanych supertoskanami zaczyna się we Włoszech w latach 60tych XX wieku. Wina te znacznie wpłynęły na opinię win wywodzących się z Toskanii. Te produkowane poza regulacjami apelacji okazały się tak dobre, że wzbudziły zachwyt koneserów z całego świata. -- Superoskany powstają głównie z międzynarodowych szczepów takich jak cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Część włoskich winiarzy sfrustrowanych przestarzałymi normami apelacji zaczęła tworzyć najwyższej klasy wina, które początkowo były klasyfikowane jako VdT (wino stołowe) a następnie jako IGT (wino regionalne). -- Od początku lat 90tych XX wieku zaczęto modernizować przepisy DOC i obecnie winiarze mają więcej swobody w decydowaniu z jakich szczepów produkują swoje wina. Jednak większość z nich zdecydowała się pozostawić swoje supertoskany w kategorii IGT. -- Więcej o winach jak zwykle przeczytacie w niedzielę, a już teraz podsyłam do szczegółowej informacji na stronie importera: Poggio al Tufo Cabernet Sauvignon https://winnica.pl/pl/winnica/178-poggio-al-tufo-cabernet-sauvignon.html Don Camillo Sangiovese-Cabernet Sauvignon https://winnica.pl/pl/winnica/240-don-camillo-sangiovese-cabernet-sauvignon.html

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top