DEGUSTACJA - VIURA I ALBARINO
Mamy nadal lato dlatego czas na kolejne wina białe, tym razem porównanie Hiszpańskich jednoszczepowców. Czym się różnią i jakie wrażenie na mnie zrobiły zobaczycie w filmie. -- W tej degustacji, próbujemy 2 szczepów białych Viurę i Albarino. Mimo, że obydwa wina proponowane są do dań z owoców morza, to jednak różnią się od siebie poziomem miękkości i świeżością. Co ciekawe Viura ma w sobie też szorstkie wrażenia! -- Alvarinho albo albariño to biała odmiana winorośli, pochodząca z Portugalii i uważana za jeden z najwspanialszych europejskich szczepów. Szczep jest znany jako tradycyjny surowiec na wina vinho verde. Wina są delikatne, aromatyczne i rześkie, o zauważalnej kwasowości . Jest przeznaczone do picia w przeciągu kilku lat po produkcji. Rozpoznawalne są aromaty gruszek, jabłek i owoców egzotycznych. -- Viura- nazywana też macabeo to biały szczep winorośli, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii. Jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win z regionu Rioja. Popularny w Hiszpanii i południowej Francji. Świeże wino o doskonałym połączeniu grejpfrutowych oraz gruszkowych aromatów, z wyczuwalną nutą wanilii. Długie, lekko gorzkawe wykończenie. Polecane do ryb, owoców morze, białego mięsa oraz dań z ryżem. -- Wina: Vetiver Viura Ontanon https://winnica.pl/pl/winnica/594-vetiver-viura.html La Val Albarino https://winnica.pl/pl/winnica/499-la-val-albarino.html