Degustacja- wina różowe - Hiszpania i Portugalia
Dzisiaj na tapecie wina różowe. Jak to z nimi jest? Jak powstają? Jak je pić i z czym? -- Do dzisiejszej degustacji zaprosiłam męża, który wina pija i lubi, aczkolwiek wie o nich niewiele. Próbowaliśmy win różowych i jego zadaniem było wymienić choć jedno wrażenie, które odnajduje we wskazanym winie. Zobaczcie jak to wyszło :) -- Wracając do win różowych: generalnie powstają z tych samych winogron co wina czerwone, różnica jest taka, że sok ma krótki kontakt ze skórkami, przez co jego kolor staje się mniej intensywny. Wyjątkiem od tej reguły są wina typu Clarete, które powstają z odmian białych i czerwonych winogron. Zwykle wina te powinno się pić młode. -- Wina różowe pije się schłodzone, idealnie nadają się na upalne dni, ponieważ zwykle są bardzo świeże i orzeźwiające. Będą świetną propozycją na letnie imprezy, gdyż pasuje do nich wiele dań- warunek jest jeden: dania nie powinny być mocno skomplikowane. Odpowiednio dobrane menu pozwoli podawać jedno różowe wino przez cały wieczór, do różnych dań. -- Jakie jedzenie pasuje do różowego wina? Zwykle dosyć delikatne: sałatki, dania warzywne, owoce morza (w tym tez zupa rybna), delikatne ryby, ale też pomidorowe sosy (makarony i pizza). -- Dajcie koniecznie znać czy lubicie różowe wina i jakie pijecie? -- Wina z degustacji: Vale de Lobos Rose https://winnica.pl/pl/winnica/364-vale-de-lobos-rose.html Ontanon Clarete https://winnica.pl/pl/winnica/314-ontanon-clarete.html