DEGUSTACJA - WINA SŁODKIE
Przed Wami dwa francuskie wina. -- Le Grand Humeau Moelleux https://winnica.pl/pl/winnica/48-le-grand-humeau-moelleux.html Moelloux to określenie często pojawiajace się na etykietach win francuskich. Oznacza ono zawsze wyższą niż zwykle zawartość cukru resztkowego, dzięki czemu wiemy, że będzie to wino półsłodkie lub słodkie. Le Grand Humeau Moelleux to delikatne deserowe wino o naturalnej słodyczy, złożone z odmian Semilion, Muscadelle i Sauvignon Blanc. Ma jasną słomkową barwę z delikatnymi złotymi refleksami. W nosie wyczuwalne zapachy brzoskwini, karmelu i miodu. Dobrze smakuje z białymi ciastami i delikatnymi owocowymi deserami. -- Chateau L'Esparrou Muscat de Rivesaltes https://winnica.pl/pl/winnica/89-chateau-l-esparrou-muscat-de-rivesaltes-50-cl.html W winie znajdziemy mocne aromaty typowe dla winogron Muscat. W kieliszku przeplatają się z nuty brzoskwiń, mango i owoców cytrusowych. Idealny jako towarzysz foie-gras i deserów. Rivesaltes to apelacja leżąca w południowej części Roussillon, w której powstają wina słodkie. Wina te powstają dzięki procesowi mutage, który polega na wstrzymaniu fermentacji przez dolanie do moszczu destylatu winnego. Dzięki temu w winie zostaje sporo naturalnej słodyczy – cukier resztkowy musi być na poziomie min. 100g/l. Poza tym wina te przez dodanie mocnego alkoholu zyskują moc od 15 do 17%. -- Dajcie znać w komentarzach kto tu jest słodkolubem?