Fantini Novello 2020
Fantini Novello 2020
Produkcja NOVELLO we Włoszech ma już ponad 30-letnią historię. Ponieważ Novello wytwarzane jest głównie z myślą o rodzimym włoskim rynku, sami konsumenci są gwarancją jego niezmiennie wysokiej jakości. Ponadto raz do roku, od 4 do 5 listopada w mieście Vicenza odbywa się prezentacja włoskiego Novello z różnych części Włoch. Dzięki temu jakość tego wina stale wzrasta, gdyż jego dobra ocena jest uznaniem dla producenta oraz gwarancją wysokiej sprzedaży.
Winogrona i winifikacja: Winogrona Sangiovese i Montepulciano są uprawiane w gminach Ortona i San Salvo na adriatyckim wybrzeżu Abruzji. Winorośl jest sadzona w kierunku południowo-wschodnim na glebie gliniasto-wapiennej. Novello jest poddawane winifikacji poprzez macerację węglanową w temperaturze 30 ° C przez 10 dni w piwnicy w Abruzzo, W celu uzyskania niezwykłej intensywności fenolu. Po maceracji winogrona są wyciskane i poddawane bardzo krótkiej fermentacji przez 4 dni. Pod koniec tego naturalnego procesu fermentacji wino jest gotowe do butelkowania i wypicia.
Wino: Wino gotowe do spożycia, idealne do wędlin i pikantnych serów, niezbyt skomplikowanych dań na bazie grzybów, lekkich mięs z sosem słodko-kwaśnym, i grillowanych warzyw.
--
Mieliście już okazję spróbować? Ja mam zamiar zakupić na dzisiejszy wieczór :) Gdybyście byli zainteresowani to można je kupić w: CityWine - GrzybowskaCityWine Lublin La Passion du Vin Winiarnia CityWine PoznańCityWine Szczecin