person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DOBRZEDOBRANE W:

KOLACJAW55MINUT - PAELLA Z OWOCAMI MORZA - CAVA & VERDEJO

Przed Wami hiszpańska odsłona kolacji w 55 minut! Na tapecie Hiszpania i super gość specjalny! Martyna prowadzi konto pełne instagramowych inspiracji i uczy jak budować zaangażowaną społeczność! Martyna spędziła też dużo czasu w Hiszpanii dlatego to ona wprowadza Nas w tajniki hiszpańskiej kolacji!

--

W tym odcinku zobaczycie jak wraz z Martyną robimy przepyszną Paella z owocami morza, zobaczycie też jak ją zjadamy i popijamy wyjątkowym winem, które było dla tego dania jak sos dla mięsa - słowem niezastąpionym dodatkiem!

--

Oto przepis na naszą Paella:

--

SKŁADNIKI

mieszanka owoców morza

boczek

ryż

oliwa

3 małe papryki lub po połówce dużej (zielonej, czerwonej i żółtej)

2 ząbki czosnku

1 duży pomidor

mały koncentrat pomidorowy

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka tartego szafranu

kieliszek (125 ml) białego wina

300 g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli

1 litr bulionu

pietruszka

szczypiorek

--

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce morza przelej wrzącą wodą. Rozgrzej patelnię. Boczek, cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.

Paprykę pokrój w małą kosteczkę- podsmaż. Podobnie zrób z pomidorem.

Po chwili dodaj na patelnię ryż i podsmaż go na oliwie.

W bulionie rozrób koncentrat pomidorowy i wlej do reszty składników. Dodaj przyprawy i gotuj, mieszając około 8/10 minut.

Dodaj wino, wymieszaj i na powierzchni rozłóż owoce morza, zmniejsz ogień i już nie mieszaj!

Patelnię przykryj dwoma kawałkami folii aluminiowej (lub blaszką z piekarnika) i gotuj na najmniejszym ogniu przez 8/10 minut.

Sprawdź ryż, jeżeli jest miękki to Paella gotowa! Posiekaj pietruszkę i szczypiorek i posyp danie. Możesz podawać z cząstkami cytryny.

--

I co? Łatwo, prawda?

--

Przed gotowaniem podałyśmy gościom Aperitive w postaci różowej Cavy, którą opisywałam Wam kilka dni temu! Pobudziła nasze soki żołądkowe i czekanie na jedzenie stało się przyjemnością!

Link do wina: https://winnica.pl/pl/castell-d-or/343-cossetania-brut-rosado-cava.html

--

Do dania dobrałam wino: Dominio De La Abadesa Verdejo Fermentado En Barrica, które dojrzewało w beczce. Niska kwasowość, oleiste i tropikalne wrażenia sprawiły, że wino idealnie grało ze słodkawą i delikatnie uwędzoną paella. Jej gdy to piszę, to aż chce mi się jeść :D

Link do wina: https://winnica.pl/pl/bodegas-ontanon-altos-de-ontanon/643-dominio-de-la-abadesa-verdejo-fermentado-en-barrica.html

--

Kto podejmuje wyzwanie i sam przygotuje takie danie?

--

UWAGA! Masz okazję kupić zestaw prezentowanych w filmie win ze specjalnym rabatem widza -30%! W skład zestawu wchodzą 4 hiszpańskie wina dobrane tak, by stać się najlepszym dopełnieniem każdego wieczoru! Jeżeli interesuje Cię t aoferta to napisz do mnie na adres: a.kowalska@citywine.pl

--

Wszystkie prezentowane wina znajdziesz na www.winnica.pl, lub stacjonarnie w sklepach CityWine i La Passion du Vin!

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top