WYZWANIE WINOKOMPAS - OD ZERA DO SOMMELIERA #8 WRAŻENIE SZORSTKOŚCI
Dzisiaj poznacie wrażenie szorstkości, które w winokompasie odpowiada za uczucie cierpkości, suchości na języku. Jak sobie je wyobrazić? Powąchajcie skórę, albo kawałek deski. Spróbujcie aronii albo cierpkiej czarnej porzeczki, która aż ściąga cała buzię w dzióbek. -- Mamy tu dwie tendencje: 1) Piżmo, skóra 2) Dąb, dym, garbniki -- Piżmo, skóra to skojarzenia zwierzęce, zapach mokrego psa, konia, stajni, czy skóry. Kojarzycie? Tego rodzaju wrażenia spotykamy w czerwonych winach. -- Dąb, dym, garbniki- to kolejna szeroka rodzina wrażeń. Znajdziemy tu wszystko co "szorstkie" i "cierpkie". Możecie skojarzyć sobie tę tendencję z drewnem, nieheblowaną deską, z zapachem ogniska, tytoniu z papierosa, czy uczuciem ściągania na języku przy okazji jedzenia cierpkich owoców. Te wrażenia znajdziemy w czerwonych winach.