Weingut Ernsthofer

Ernsthofer 

Vinea Wachau 

Wstęp

Nasz asortyment, tak jak sam region Wachau, jest bardzo różnorodny. Grüner Veltliner i Riesling znajdują się na szczycie listy naszych najbardziej znanych odmian. Kładziemy szczególny nacisk na wybór tylko najlepszych win i na produkcję ich pod markami Steinfeder®, Federspiel® oraz Smaragd®. Uzupełniamy asortyment innymi odmianami, takimi jak Gelber Muskateller, Weißburgunder i Chardonnay. Koneserom doskonałych alkoholi oferujemy wybór win z rzadkich gatunków, w tym wytłoków winogronowych i brandy. Zanim trafią do butelki, nasze alkohole są przechowywane w dębowych beczkach przez dziesięciolecia. 

Region

Zróżnicowany charakter dobrze znanych regionów, takich jak Kollmütz, Steinriegl lub Hinter der Burg doskonale odzwierciedlają nasze wina. Każdy rocznik to ekscytujące wyzwanie, do którego podchodzimy z najwyższą pasją i oddaniem. Nasza winiarnia znajduje się bezpośrednio nad Dunajem, w samym sercu regionu Wachau. Uprawiamy odmiany typowe dla naszego regionu, idealnie wpisujące się w klimat i gleby tego wyjątkowego miejsca. Jesteśmy dumni, że poprzez staranną uprawę naszych stromych winnic możemy się przyczynić do zachowania i ochrony tego regionu jako światowego dziedzictwa

Vinea Wachau Nobilis Districtus

Jako dumny członek stowarzyszenia winiarzy Vinea Wachau koncentrujemy się na jakości, czystości i naturalnym pochodzeniu - pozwala nam to oznaczać nasze najlepsze wina jako Steinfeder®, Federspiel® i Smaragd®. Nazwy odnoszą się do wagi moszczu i poziomu alkoholu w winach, który determinuje styl wina. Klasyfikacja może być używana tylko przez winnice należące do Codex Wachau i jest używana tylko do białych win uprawianych w tym regionie. 

 

Steinfeder®

Steinfeder® to najlżejszy styl najlepszych win Vinea Wachau, oferujący świeże, owocowe wina o maksymalnej zawartości alkoholu 11,5% vol. Wina te są zazwyczaj wytwarzane z najwcześniej zebranych winogron w Wachau. Nazwa Steinfeder pochodzi od trawy zwykle uprawianej w pobliżu winnic, Steinfeder-gras, która jest lekka i pachnąca - podobnie jak wina o tej samej nazwie. 

Federspiel®

Nazwane na cześć sokoła często polującego w Wachau, wina te plasują się na drugim miejscu w trzypoziomowym systemie klasyfikacji. To klasyczne wytrawne wino wyróżnia się silnym, bogatym w niuanse charakterem. Wina Federspiel® mają masę moszczu co najmniej 17 ° KMW i zawartość alkoholu między 11,5% a 12,5% vol. 

Smaragd®

Smaragd to nazwa najlepszych, najcenniejszych win z Vinea Wachau. Swoją nazwę wzięły od szmaragdowej jaszczurki o tej samej nazwie, która mieszka w winnicy Wachau. Zawartość alkoholu w tych winach zaczyna się od 12,5% vol. co wraz z najwyższą dojrzałością winogron i naturalną koncentracją, stawia je na światowej klasy poziomie. Wina nie są bardzo słodkie, mają bogate ciało zarówno pod względem masy, jak i smaku, są również odpowiednie do starzenia. 

Dzisiaj wybieramy się na wycieczkę do Wachau, aby wyjaśnić pojęcia Steinfeder, Federspiel i Smaragd. 

Na długo przed ustanowieniem systemu DAC , wiele regionów winiarskich w Austrii opracowywało własny system klasyfikacji win. Wśród nich był Wachau, który należał do Vinea Wachau - organizacji obejmującej prawie 200 winnic i zajmującej się specjalistyczna klasyfikacją win. W 2006 r. wszyscy członkowie Vinea Wachau zgodzili się na wytyczne określone przez Codex Wachau, które są następujące (źródło: Domane-Wachau): 

Ścisłe oznaczenie pochodzenia

Wina są pozyskiwane i butelkowane bezpośrednio w obszarze uprawy winorośli Wachau. Są klasyfikowane jako Steinfeder, Federspiel lub Smaragd. 

Bez wzbogacania

Wszyscy winiarze Vinea Wachau powstrzymują się od wszelkich metod wzbogacania, w tym szaptalizacji. Naturalna zawartość cukru w owocach i odpowiedni potencjał każdego rocznika odpowiadają za jakość produktu. To jest podstawa klasyfikacji win Wachau. 

Bez koncentracji

Winiarze Wachau nie stosują żadnych metod koncentracji. Naturalna zawartość winogron, moszczu a co za tym idzie wina, nie jest narażona na techniczne metody koncentracji (odparowywanie próżniowe, odwrócona osmoza, krioekstrakcja itp.). 

Bez dodatków zapachowych

Absolutnie nie są dozwolone żadne dodatki zapachowe. Winnice Wachau nie zafałszowują naturalnego aromatu swoich win dlatego też używanie dębowych beczek, drewnianych zrębków i sproszkowanej taniny jest zabronione. 

Bez frakcjonowania lub separacji

Chociaż technologia frakcjonowania (podział wina na poszczególne składniki -alkohol, aromat itp. i odtworzenie pożądanych części) jest dozwolona przez UE i USA, w Vinea Wachau jest zabroniona ponieważ winiarze Wachau postrzegają ją jako zdradę oraz oszukiwanie przyrody i stanowczo odmawiają jej zastosowania. 

Natura bez dodatków

Winnice Wachau nie stosują żadnych współczesnych sposobów manipulowania swoim winem. Wszystkie wina Steinfeder, Federspiel i Smaragd są całkowicie naturalne i nie zawierają żadnych dodatków. 

Jak można zauważyć, nazwy Steinfeder, Federspiel i Smaragd są znaczącymi elementami systemu klasyfikacji. Każdy odnosi się do wagi moszczu i poziomu alkoholu w winach, który determinuje styl wina: 

Steinfeder: Prawdopodobnie nie znajdzie się wielu (jeśli w ogóle) win klasyfikowanych przez Steinfeder w USA ponieważ większość z nich jest spożywana w Austrii. Steinfeder to najlżejszy styl spośród wszystkich trzech, oferujący świeże, owocowe wina o maksymalnej zawartości alkoholu 11,5% vol. Wina te są zazwyczaj wytwarzane z najwcześniej zebranych, a także najtańszych winogron w Wachau. Nazwa Steinfeder pochodzi od trawy zwykle uprawianej w pobliżu winnic, Steinfeder-gras, która jest lekka i pachnąca - podobnie jak wina o tej samej nazwie. 

Federspiel: Nazwane na cześć sokoła często polującego w Wachau, wina te plasują się na drugim miejscu w trzypoziomowym systemie klasyfikacji. Wymagają minimalnej wagi moszczu17 ° KMW i 11,5-12,5% vol. Wina Federspiel są to trunki o mocnym charakterze, ale stosunkowo niska zawartość alkoholu pozwala na więcej niż jedną szklankę. 

Smaragd: Wina Smaragd to najbardziej pożądane wina Wachau. Swoją nazwę wzięły od szmaragdowej jaszczurki o tej samej nazwie, która mieszka w winnicy Wachau. Mają minimum 12,5% vol. i są wytwarzane z winogron o najwyższym poziomie dojrzałości i koncentracji cukrów. Wina nie są bardzo słodkie, ale mają bogate ciało zarówno pod względem masy, jak i smaku, są również odpowiednie do starzenia. 

Uwaga: ta klasyfikacja może być używana tylko przez winnice należące do Codex Wachau i jest używana tylko do białych win uprawianych w tym regionie 

Aktywne filtry

To top