#NIEMAJAKWWINNICY - WINNICA MAZOVIA - WINA MARCINA
Ostatni weekend to wizyta na Mazowszu , okazuje się, że i tu jest ich kilka- naliczyłam około 10, ale pewnie jest jeszcze więcej. Dzięki temu, że do Winnicy Mazovia - Wina Marcina jedzie się z warszawy tylko godzinę to mogłam się w końcu wyspać :) -- Właściciele Marcin i Kasia przygotowali dla nas masę atrakcji, ale o tym już mogliście się przekonać we wczorajszym filmie z degustacji. Kasia i Marcin to wielcy pasjonaci podróżowania, ich wielką miłością jest Gruzja, której klimat starają się odtworzyć na Mazowieckiej ziemi. Sprowadzili wiele szczepów winogron typowych dla Gruzińskiego wina i z powodzeniem udaje im się uprawiać je nieopodal Warki. -- Pojedźcie do nich na degustację i spróbujcie win, których nie dostaniecie nigdzie indziej! Już Wam piszę czego możecie się po owych winach spodziewać :) -- Degustację zaczęliśmy od białego Cuvee - ze szczepów sibera, bianka i seyval blanc. Wino, które zyskało swoją oryginalność dzięki dłuższej niż normalnie maceracji (wino miało kontakt ze skórkami) w temp 3-4 st. oraz dzięki 3 miesiącom kontaktu z naturalnym dęben (bez wypalania). Wino świeże, pełne miękkkości dojrzałych owoców, oraz masłowości: wyczuwalne biszkoptowo-maślane wrażenia. Wino, w którym świeżość i kwasowość idealnie zbilansowana jest przez oleistość i miękkość. -- Klucz programu to KARVA - pierwsze klasyczne pomarańczowe wino naturalne z klasycznych odmian Gruźińskich uprawianych w Polsce i to gdzie? Na Mazowszu 65 km od Warszawy ???? Mamy tu 3 miesiące maceracji, spontaniczną fermentacje na dzikich drożdżach, bez użycia siarki, polepszaczy, stabilizatorów, bentonitu i filtracji. Wino w 100% naturalne. Mamy tu tęgość, miękkość, oleistość, świeżość ale i uwaga szorstkość- wino ma w sobie sporo tanin! -- Jantar Mazovia - kolejna odsłona wyniku długiej maceracji mało znanej odmiany... tym razem jest to odmiana hybrydowa ale... jeżeli chcecie wiedzieć więcej to musicie pytać Marcina- nie chce zdradzać tajników. Wino delikatniejsze od poprzedniego czuć tu taniny, karmel, suszone owoce i sporo tropików. Wino miało 6 miesięcy kontaktu z beczką. -- Nero - pierwsze z prezentowanych w winnicy Mazovia czerwone wino i kolejna niespodzianka w postaci mało znanej i bardzo rzadko winifikowanej odmiany NERO. Delikatna czerwień, jako jedno z niewielu win schłodzone do 14 stopni świetne do picia nawet w bardzo upalny dzień. Wino miękkie- pełne dojrzałych owoców, konfitur, jednocześnie świeże i orzeźwiające, znajdziemy tu też szorstkość miękkich tanin, oraz ziemistość. -- Red Princess (czerwona księżniczka) - Cuvee odmian muscat bleu, regent, rondo i... trochę tajemnicy winiarza. Potężniejsze od poprzedniego NERO, choć nadal niesamowicie świeże, owocowe. To wino będzie we wrażeniach bardziej tęgie, mamy tu sporo suszonych owoców, przypraw, pojawia się czekolada i tytoń; konfiturowa miękkość balansuje się z cytrusową świeżością i skórzaną szorstkością. -- Red Prince - reserva - (czerwony książe) - Wino zrobionę ze szczepów: muscat bleu, regent, rondo ale też w 30 % z tajemnicy Marcina. Było leżakowane 6 miesięcy w dębie francuskim. "Książe" w porównaniu z poprzednimi winami jest zdecydowanie potężniejszy w ciele. Już na pierwszy nos wyczuwalne wrażenia szorstkie: dymne aromaty tytoniu i mokrej skóry, a w ustach mocne taniny. Wino pełne owocowej miękkości, konfitur, tegości suszonych owoców i czekolady. Pojawia się też masłowość i ziemistość, które dopełniają to wino i są swoistą "wisienką na torcie". -- Dodam tylko, że winnica znajduje się nieopodal rzeki Pilicy, po której można pływać kajakiem, albo wpław. W okolicy znajduje się kompleks pałacowy w Warce gdzie w parku odnalezione były krzewy winorośli- Marcin będzie uczestniczył w projekcie odbudowy winnicy w tym miejscu! Przyjeżdżajcie na degustacje i gdy nadejdzie czas na zbiory! -- Więcej o winnicy i uprawie winogron znajdziecie na stornie winnicy: http://www.winamarcina.pl/