#WINNETIPY - DEKANTACJA
Słyszeliście pewnie słowo "dekantacja", widzieliście karafki szklane kryształowe, ale o co w tym wszystkim chodzi? Co to jest ta dekantacja? Najprościej rzecz ujmując, dekantacja to przelanie wina z butelki do dekantera, czyli szklanego naczynia specjalnie do tego celu przygotowanego. -- Dlaczego się dekantuje? Istnieją dwa główne powody: Po pierwsze, jeśli mamy podejrzenie, że w winie jest osad, należy delikatnie przelać wino do dekantera w taki sposób, aby wino znalazło się w dekanterze a osad został w butelce. Po drugie, jeśli wiemy, że wino dojrzewało w beczce a następnie w butelce, lub wiemy, że jest bogate w taniny, dekantujemy je, aby "pooddychało". -- Co to znaczy "pooddychało"? Wino zamknięte w butelce posiada inne ciśnienie niż jego otoczenie poza butelką. Dekantacja, czyli napowietrzenie, pozwala wyrównać ciśnienie i pozbyć się niepożądanych aromatów, których moglibyśmy doświadczyć degustując takie wino natychmiast po otwarciu butelki. -- Jakie wina dekantować? Każde wino nadaje się do dekantacji, jednak jeżeli mamy do czynienia z białym lub różowym winem dekanter należy umieścić w pojemniku z lodem.