Wyjątkowa Kolacja z Winami Il Palagio
W czwartek w Trójmieście odbyło się wielkie muzyczne wydarzenie – koncert Stinga. Przedsmakiem tej muzycznej uczty była... uczta kulinarna, czyli wyjątkowa kolacja degustacyjna z winami Winnicy Il Palagio, założonej przez Trudy Styler i Stinga. Zanurzeniu się w wykwintnych smakach toskańskich win towarzyszyły harmonijnie skomponowane dania szefa kuchni sopockiej restauracji L'Entre Villes.
ZOBACZ WSZYSTKIE WINA OD STINGA
CityWine Horeca jest wyłącznym importerem win Il Palagio, które są dostępne do zakupu na stronie www.winnica.pl oraz stacjonarnie w sklepach La Passion du Vin i CityWine. Degustacje win organizowane są w Trójmieście regularnie, ale ta, która odbyła się w środowy wieczór w restauracji L'Entre Villes, przyciągnęła nie tylko wielbicieli wina, ale także muzyki. Podczas kolacji serwowano wina pochodzące z winnicy znanego muzyka, Stinga.
Sting nie tylko śpiewa i koncertuje, ale także produkuje własne wino we Włoszech. W 1999 roku legendarny muzyk kupił wielką posiadłość Il Palagio w toskańskiej miejscowości Figline Valdarno, która znajduje się około 25 km od Florencji. Artysta wyremontował całe miejsce i założył tam winnicę. Pierwsze wino Stinga powstało w 2007 roku i szybko zachwyciło tysiące osób. Dziś produkowane tam wina uważane są za jedne z lepszych we Włoszech. Docenili je między innymi redaktorzy magazynu "Wine Spectator", którzy umieścili je na liście 101 najlepszych włoskich win. Nazwy na etykietach tych win często nawiązują do tytułów jego piosenek, takich jak: "Message in a Bottle", "Sister Moon" czy "When We Dance". Kilka ich rodzajów podano podczas środowej kolacji.
Gospodarstwo Il Palagio produkuje również oliwę i miód oraz świadczy usługi agroturystyczne. Na miejscu znajduje się sześć domków wakacyjnych, które można wynająć. Na tym nie koniec – każdego roku w sierpniu Sting i jego żona organizują wyjątkowy festyn, podczas którego odbywa się degustacja wina, a artysta daje prywatne koncerty dla pracowników, przyjaciół i sąsiadów.
Uczestnicy środowej kolacji mieli okazję spróbować pięciu win pochodzących właśnie z winnicy Stinga. Podczas wieczoru nie zabrakło opowieści zarówno o sztuce picia wina, prezentowanych etykietach, jak i o samej winnicy Stinga. Do każdego trunku szef kuchni L'Entre Villes, Sławomir Hahn, przygotował specjalne danie, które podkreśliło smak wina.
Jako pierwsze podano wino "Message in a Bottle", stworzone w 100 % ze szczepu Vermentino. Winogrona pochodzą z winnic leżących w okolicach Florencji i Sieny. Mocno wyczuwalne aromaty białych kwiatów, moreli i migdałów. W smaku świeże, orzeźwiające, dobrze zbudowane. Degustację pięciodaniowego menu, w którym każde danie zostało starannie dobrane do wyselekcjonowanych win z Il Palagio, goście rozpoczęli od amuse-bouche – ciastka Emilgrana, polskiego odpowiednika włoskiego parmezanu, podanego z gruszką.
Kolejne wino, "Baci sulla Bocca", to białe wino, w 100% stworzone ze szczepu vermentino. Orzeźwiający trunek, o wyrazistym aromacie brzoskwiń i białych kwiatów, stanowił duet z bardzo wyrazistą w smaku przystawką, która nieco zdominowała wino. Było to ceviche z sandacza, marynowanego w soku z cytryny, podanego z żelem z rokitnika, cebulą perłową i marynowanym chili.
Po dwóch białych winach przyszedł czas na różowy trunek. "New Day Rosato" ze szczepu Sangiovese miało bardzo przyjemny kwiatowy i słodko-cytrusowy zapach. Przyjemnie i lekko orzeźwiające wino o długim finiszu dobrze łączyło się z kolejną przystawką: wędzoną kaczką, którą podano z truskawkowym żelem, musem z pistacji, owiniętym w pierożek z kalarepy i kwiatem begonii.
Czwartym winem, które mieli okazję spróbować goście kolacji, było "When We Dance". Czerwone wytrawne wino, powstałe z trzech toskańskich szczepów: Sangiovese, Canaiolo i Colorino, połączono z daniem głównym: górką cielęcą, podaną w towarzystwie pieroga faszerowanego grzybami, minimarchewek, selera naciowego i musu z pomidora.
Najlepsze zostawiono na koniec. Podsumowaniem kolacji było wino "Sister Moon", stworzone z Sangiovese z dodatkiem Cabernet Sauvignon, które dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach i 6 miesięcy w butelce. Bardzo pełny w smaku trunek, z długim finiszem i lekko czekoladowym niuansem, dobrze smakował z kolejnym daniem głównym: żeberkiem z dzika. Mięsne danie podano z kluską z chleba żytniego, puree z pieczonego selera i sosem demi-glace z porto.
Nie mogło zabraknąć deseru. Pięciodaniowe menu zwieńczyła tartoletka z jabłkami, podana z lodami z maślanki i miętowym żelem.
To niezwykłe wydarzenie pozwoliło uczestnikom nie tylko na delektowanie się doskonałymi winami Il Palagio, ale także na zrozumienie pasji i zaangażowania, jakie stoją za ich produkcją. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony www.winnica.pl oraz sklepów La Passion du Vin i CityWine, aby osobiście przekonać się o wyjątkowości win Il Palagio.
Link do zdjęć: https://deluxe.trojmiasto.pl/Wina-Stinga-Wyjatkowa-kolacja-degustacyjna-w-LEntre-Villes-n190001.html