person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #WSPARCIE PRAWNE W:

Monitoring w restauracji

"HoReCa - prawne wsparcie"  odc. 11

Dbając o bezpieczeństwo w lokalach gastronomicznych przedsiębiorcy często decydują się na instalacje monitoringu. W kolejnym odcinku „HoReCa - prawne wsparcie”, którą tworzymy wspólnie z Kancelarią 5E Smaga i Partnerzy o monitoringu w restauracjach. 

Czytaj TUTAJ lub poniżej.

 

-----

 

Monitoring w restauracji

 

Dbając o bezpieczeństwo w lokalach gastronomicznych przedsiębiorcy często decydują się na instalacje monitoringu. Decydując się na monitoring w swoich restauracjach musicie pamiętać o towarzyszących temu obowiązkach.

 

Monitoring a klient w restauracji.

Zgodnie z nowymi przepisami w zakresie ochrony danych osobowych jeżeli jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego, który przetwarza dane osobowe musisz spełnić następujące obowiązki:

poinformuj osoby, których dane przetwarzasz o przysługującym im prawie do usunięcia/ sprostowania danych oraz o prawie do wniesienia skargi,

wywieś w lokalu klauzule informacyjną w widocznym miejscu,

zaznacz obszar swojego lokalu objęty monitoringiem np. za pomocą tabliczki informacyjnej.

 

Monitoring a  pracownicy.

Musisz wiedzieć, że monitoring w zakładzie restauracji może być prowadzony tylko w określonych celach. I tak:

Twoim obowiązkiem jest mieć na uwadze prawo pracowników do prywatności,

nie możesz stosować monitoringu do kontroli sposobu świadczenia pracy przez swoich pracowników,

nie możesz prowadzić monitoringu w pomieszczeniach sanitarnych, łazienkach, szatniach, stołówkach, palarni oraz w pomieszczeniach udostępnionych organizacji związkowej; jeżeli jednak monitoring w tych miejscach jest konieczny, musisz zadbać, aby nie naruszyć w ten sposób godności oraz dóbr osobistych pracownika, zasad wolności i niezależności związków zawodowych,

możesz przechowywać nagrania z monitoringu przez okres 3 miesięcy (od dnia nagrania) – po tym okresie musisz skasować te nagrania, chyba że stanowią dowód w sprawie prowadzonej przez sąd,

masz obowiązek poinformowania pracowników o monitoringu w restauracji najpóźniej na

2 tygodnie przed jego uruchomieniem; dodatkowo, poinformuj o jego celach oraz zakresie; taka informacja powinna widnieć w regulaminie, w układzie zbiorowym pracy lub obwieszczeniu dla pracowników;

Wszystkie pomieszczenia objęte monitoringiem muszą być oznaczone tabliczkami informacyjnymi.

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top